Marcel Páleš Samospráva

Ďalšie šetrenie na kraji: Úradníci župy budú sedieť na dvoch miestach

Krajskí poslanci na poslednom zasadnutí zastupiteľstva BBSK schválili kúpu administratívnej prístavby historickej radnice na banskobystrickom Námestí SNP. Prečo?

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie šetrenie na kraji: Úradníci župy budú sedieť na dvoch miestach
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Schválenie prebehlo s účelom optimalizácie priestorového riešenia sídla Úradu BBSK. V kúpe ide o banskobystrickú mestskú obchodnú spoločnosť MBB a. s. „Všetci, čo tu boli, hlasovali za, lebo určite si uvedomili, že iné riešenie nie je,“ konštatoval predseda kraja Vladimír Maňka. „Teraz budeme sedieť na dvoch miestach, ušetríme veľké peniaze na prevádzku,“ dodal.

Sídlo až v troch budovách

Ako sa uvádza v dôvodovej správe materiálu na rokovanie, sídlo Úradu BBSK je v súčasnej dobe až v troch budovách na rôznych miestach v Banskej Bystrici. Budova úradu na Námestí SNP predstavuje hlavné sídlo úradu, ďalej je to budova na ulici J. Kráľa a Útvar hlavného kontrolóra sídli na základe nájomnej zmluvy v budove Mestského úradu na ulici Československej armády.

„Zabezpečenie prevádzky pri takomto členení naráža na viacero problémov a v súčasnej krízovej finančnej situácii je pri takomto stave často ťažké nájsť spôsoby úspory prevádzkových nákladov,“ uvádza materiál.

Medzi hlavné problémy, ktoré materiál popisuje, patrí napríklad potreba modernizácie budovy na ul. J. Kráľa. Budova má približne 100 rokov a v prípade plánu na dlhodobé užívanie by bola potrebná jej komplexná rekonštrukcia.

Štvorpodlažná novostavba

Priestorovým problémom sa BBSK zaoberá už dlhodobejšie. Predchádzajúce riešenia, ktoré spočívali v zámene nehnuteľností medzi BBSK a MBB, sa ale nezrealizovali. Prístavba radnice predstavuje samostatne stojacu štvorpodlažnú budovu – novostavbu s dispozičným riešením určeným na administratívne využitie.

Kraj ju má kúpiť za zníženú kúpnu cenu vo výške 1 270 000 eur. BBSK ju zaplatí v dvoch splátkach v tomto roku. „Radnica je zateplená, zrekonštruovaná, čiže, tie náklady budú do budúcnosti naozaj minimálne,“ konštatoval predseda BBSK.

Kraj realizuje projekt OPIS, ktorý je momentálne v štádiu implementácie. BBSK musí v tejto súvislosti vybudovať dve nezávislé zrkadlové lokality pre prevádzku systémov. Riešenie OPIS, aj s ohľadom na pretrvávajúce úsilie úrad sťahovať práve do budovy prístavby radnice, ráta s vybudovaním záložnej lokality práve v týchto priestoroch.

Odkiaľ na to peniaze?

Budovy, ktoré chcel kraj pôvodne zameniť, postupne odpredal vo verejných obchodných súťažiach. Prostriedky sú určené na prístavbu radnice. „Jedna z nehnuteľností, vďaka ktorej zásadným spôsobom chceme získať zdroje na dofinancovanie, je budova na ul. J. Kráľa,“ priblížil vedúci odboru hospodárskej stratégie a riadenia majetku Úradu BBSK Maroš Hrádela.

Poslanec BBSK a zároveň člen predstavenstva MBB Ladislav Topoľský si myslí, že toto riešenie je výhodné obojstranne, aj pre mestskú spoločnosť, aj pre vyšší územný celok. „MBB malo každý mesiac stratu, vzhľadom k tomu, že na dostavbu sa zobral úver od banky a musel sa splácať, samozrejme, mesačne,“ konštatoval Topoľský s tým, že budova sa pritom nenaplnila. „Nikto ju neobsadil, žiadny záujem napríklad od podnikateľských subjektov alebo iných organizácií nebol,“ dodal Topoľský.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM