Správy

Ďalší úspech našej nemocnice: Neurologická klinika získala medzinárodné ocenenie

Odborníci II. Neurologickej kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici prevzali v stredu medzinárodne udeľované ocenenie - Diamantovú plaketu za vysokú kvalitu liečby pacientov s cievnou mozgovou príhodou (CMP).

Ilustračný obrázok k článku Ďalší úspech našej nemocnice: Neurologická klinika získala medzinárodné ocenenie
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ide o tretiu najčastejšiu príčinu úmrtia a invalidity dospelých ľudí v rozvinutých krajinách.

Banskobystrická nemocnica je jednou z mála na Slovensku, kde vedia poskytnúť komplexnú zdravotnú starostlivosť pod jednou strechou v nepretržitom režime. Práve za kvalitu poskytovanej liečby pacientom postihnutých CMP získala v Miláne na podujatí European Stroke Organisation Conference ocenenie ESO ANGELS Awards.

„Sú to ocenenia, ktoré slúžia na uznanie tímov a jednotlivcov, ktorí sú ochotní zlepšovať starostlivosť o pacientov s CMP. Sme hrdí, že Rooseveltova nemocnica získala tento rok najvyššie diamantové ocenenie. Chceme poďakovať každému jednému členovi zdravotníckeho tímu a tiež záchranným zložkám, pretože len vďaka vzájomnej spolupráci sme boli schopní dosiahnuť doterajšie úspechy,“ priblížila Diana Urbáni, konzultantka Angels Initiative pre Slovensko.

Cieľom iniciatívy Angels je zvýšiť počet nemocníc pripravených prijať a liečiť pacientov s CMP a vybudovať globálnu sieť nemocníc, ktoré im zabezpečia rovnakú úroveň liečby bez ohľadu na to, kde vo svete žijú.

„Je pre nás cťou, že sme získali toto prestížne ocenenie. V poslednom období sme uskutočnili opatrenia, ktorými sa nám podarilo urýchliť procesy a manažment pacienta, pretože práve čas je pre neho najväčší nepriateľ,“ zdôraznila Miriam Lapuníková, generálna riaditeľka Rooseveltovej nemocnice.

Podľa špecialistov II. Neurologickej kliniky FNsP F. D. Roosevelta v 85 percentách prípadoch CMP zapríčiňuje arteriálny uzáver, zvyšných 15 percent spôsobuje krvácanie do mozgu. Len-čo záchranná zdravotná služba z terénu avizuje príchod pacienta s predpokladanou CMP, v nemocnici sa aktivizuje celý tím, od sanitára na urgentnom príjme, neurológa, laboratórni diagnostici až po intervenčného rádiológa na angiografickom pracovisku. V nemocnici je k dispozícii 24 hodín denne, sedem dní v týždni, aj neurochirurgic­ký tím.

Tieto zákroky poskytuje Rooseveltova nemocnica nielen pre spádovú oblasť Banskobystric­kého kraja.

„V prípade, že z technických alebo personálnych príčin neposkytuje služby košické neurointervenčné centrum, preberáme jeho kompetencie a poskytujeme starostlivosť pre pacientov prakticky z celého východoslovenského regiónu. V tomto období tvorí našu spádovú oblasť 2,1 milióna obyvateľov,“ konštatoval Vladimír Donáth, prednosta neurologickej kliniky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM