Jakub Forgács Samospráva

Cyklotrasy ako len hudba budúcnosti? Do Bystrice zavítali špičkoví experti na cyklodopravu

V rámci projektu Európsky týždeň mobility sa v Banskej Bystrici uskutočnil národný workshop na tému Plánovanie trvalo udržateľnej mobility v mestách. Odborníci zo zahraničia prišli ukázať, že rozvoj cyklodopravy nie je len vízouodvážnych, ale že to naozaj ide.

Ilustračný obrázok k článku Cyklotrasy ako len hudba budúcnosti? Do Bystrice zavítali špičkoví experti na cyklodopravu

Kompetentní sa vzdelávali

Európsky týždeň mobility je kampaňou Európskej komisie. Jej snahou je vytváranie príjemnejšieho a zdravšieho prostredia pre občanov, pomocou znižovania dopravného zaťaženia a propagácie dopravy s využitím ľudskej sily. U nás sa do kampane zapojilo 13 miest, v rámci ktorých získala Banská Bystrica špeciálne ocenenie za odvahu pri presadzovaní trvalo udržateľnej mobility.

„V rámci Európskej únie vyšla výzva, vďaka ktorej sme mohli pokračovať v aktivitách, ktoré podporujú mobilitu v mestách. Rozhodli sme sa požiadať o dotáciu a zorganizovať v rámci Slovenska takýto workshop. Našou cieľovou skupinou boli všetci plánovači krajských miest, čiže urbanisti, architekti alebo dopravní inžinieri a vďaka spomínanej dotácii sme mohli zabezpečiť kvalitných lektorov na ich zaškolenie,“ vysvetlila Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica (OCI BB), ktorá seminár zorganizovala.

Počas dvoch dní odprednášalo svoje názory a skúsenosti viacero odborníkov zo Slovenska a zahraničia. Spolu s primátorom Gogolom si ich vypočulo 30 zástupcov samospráv. Dozvedeli sa napríklad, ako by sa mohlo Slovensko podobať v oblasti cyklodopravy Holandsku alebo Dánsku.

Potrebná je zmena

„Ľudia sa v prvom rade musia naučiť inak rozmýšľať a aj vďaka tomu sa dostanú tam, kde je teraz západná Európa. Nemožno sa vyhovárať napríklad na hornatý terén krajiny, veď cyklistické chodníky nájdeme aj v Alpách, kde je tento druh športu veľmi obľúbený. Je to ale samozrejme aj otázka času. Takéto niečo sa totiž neudeje zo dňa na deň,“ upozornil Torben Hainemann, vedúci odboru plánovania dopravy v Lipsku.

O tom, že zmena v doprave je možná, ak oslovíte správnych ľudí, hovoril aj odborník na dopravu Bernard Gyergyay z Nemecka. Jeho firma vypracovala manuál na plánovanie dopravy v jednotlivých samosprávach novými metódami. „Celé je to postavené na ľuďoch. Pýtame sa ich, ako chcú v budúcnosti cestovať, akú dopravu pri tom využívať. My sa snažíme ich predstavy naplniť prostredníctvom rôznych konzultácií a diskusií. Je to len o vzájomnej komunikácii, počúvaní a následnej realizácii,“ vysvetlil spôsob moderného plánovania mestskej mobility Gyergyay.

Projekt na podporu bicyklovania

Mobile 2020 je projekt, ktorý má podporiť enviromentalistov, znížiť počet áut a emisií. „Projekt je orientovaný na viac bicyklovania v malých a stredne veľkých mestách východnej Európy do roku 2020. V rámci neho sme sa venovali príprave príručky pre mestských plánovačov. Navštívili sme štyri mestá vo Švédsku, Dánsku, Holandsku a Taliansku, ktoré sú príkladom toho, že to v praxi naozaj funguje,“ povedal Vladimír Hudek z Regionálneho environmentálneho centra Slovakia. Inšpirovali si talinskym Bolzanom, kde dokázali dokonale zosúladiť trasy pre cyklisov bez toho, aby poškodili historické jadro mesta a zároveň boli spokojní aj chodci a motoristi.

„Ja by som si želala, aby to bolo realitou v horizonte piatich rokov. Aby sme si už skutočne uvedomili, čo je v živote dôležité. Verím, že je to možné, hoci si na druhej strane asi musíme prejsť tým istým vývojom, akým prechádzali západné krajiny. Teda až vtedy, keď bola automobilová doprava taká neúnosná, že spôsobovala enormné dopravné zápchy, smrteľné dopravné nehody a pre chodcov nezostal ani kúsok priestoru, až vtedy sa kompetentní zamysleli nad alternatívnymi možnosťami prepravy,“ dodala Soňa Šestáková z Výskumného ústavu dopravy v Žiline.

Zástupca ministerstva dopravy Peter Klučka na záver informoval o vznikajúcej cyklostratégii, ktorá je už pripravená na predloženie do NR SR a nič nestojí v ceste tomu, aby bola schválená.

Text a foto: Andrea Štulajterová

Cyklo
2
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM