Jakub Forgács Iné športy

Cyklostanovisko pri radnici už funguje: Úradníci si pred prácou môžu dať aj sprchu

V priestoroch areálu Múzea SNP sa včera primátor mesta Peter Gogola zúčastnil slávnostného vyhodnotenia projektov „Prvé cyklostanovisko v Banskej Bystrici“ a „Nemotorová doprava, jej význam pre mesto a jeho obyvateľov“.

Ilustračný obrázok k článku Cyklostanovisko pri radnici už funguje: Úradníci si pred prácou môžu dať aj sprchu
Zdroj: Dnes24.sk

Projekty vychádzajúce z Generelu nemotorovej dopravy uskutočnilo mesto v spolupráci s Občianskou cykloiniciatívou (OCI BB) a podporným programom SPP SPPoločne. Podujatie začalo slávnostným otvorením cyklostanoviska pre zamestnancov v nádvorí Mestského úradu za účasti holandskej veľvyslankyne Daphne Bergsma.

Zamestnanci budú mať k dispozícii i sprchu

Primátor mesta Peter Gogola pri tejto príležitosti zdôraznil vytvorenie vhodných podmienok pre zamestnancov-cyklistov ako dobrý príklad pre ostatných zamestnávateľov v meste. Cyklostanovisko tvorí cyklostojan pre 12 bicyklov, lavička a osadené umývadlo. Zamestnanci môžu taktiež využiť sprchu, ktorá je umiestnená v Relaxačnom a oddychovom centre budovy MsÚ.

Slávnostné vyhodnotenie cykloprojektov následne pokračovalo v areáli Múzea SNP, kde primátor mesta zhodnotil a vyzdvihol napredovanie mesta v tejto oblasti. „Keď som v marci minulého roka prevzal z rúk členov Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica Územný Generel nemotorovej dopravy, už vtedy som vedel, že tento komplexný dokument vytvára veľké predpoklady na rozvoj nášho mesta. Som veľmi rád, že vďaka nášmu úsiliu nezostali ambiciózne slová len v „papierovej“ podobe a spoločne sme ich dokázali pretaviť do projektov, ktoré zveľaďujú a modernizujú našu Banskú Bystricu,“ povedal Gogola

Do práce či školy najazdili vyše 25 000 km

Vyvrcholením podujatia bolo vyhodnotenie druhého ročníka súťaže „Do práce na bicykli“, do ktorého sa v tomto roku zapojilo 45 družstiev so 136 členmi. Súťažiaci spolu počas celej súťaže najazdili 25 017 km. Víťazným tímom v počte najviac najazdených kilometrov sa stal tím ZŠ Spojová, pričom tím tejto školy (trieda 8.D ZŠ Spojová) zvíťazil aj v kategórii najviac absolvovaných jázd.

V individuálnych kategóriach si prvenstvo a ceny odniesli Peter Polóny (najviac najazdených kilometrov), ktorý najazdil 1 594 kilometrov a Peter Balog s počtom 54 absolvovaných jázd (najväčší počet jázd). Víťazom sa prihovorila aj holandská veľvyslankyňa, ktorá ocenila aktivity mesta a pokrok v oblasti nemotorovej dopravy. „Všetkým organizátorom i účastníkom súťaže patrí môj obdiv. Som presvedčená o tom, že Banskobystričania tento projekt nepovažujú za jednorázovú záležitosť a bicyklovanie vnímajú ako životný štýl,“ vyjadrila sa veľvyslankyňa.

Text a foto: hovorkyňa primátora Barbora Winterová

Cyklostanovisko pri radnici už funguje: Úradníci si pred prácou môžu dať aj sprc
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM