Jakub Forgács Iné športy

Cyklocesta zo Sliača do Bystrice: Na stole je alternatívne riešenie vedenia trasy!

Už v najbližších dňoch by sa mala začať stavať prvá etapa rodinnej cyklocestičky zo Sliača do Zvolena. Tá druhá, ktorá má pokračovať až do Banskej Bystrice, je však stále v nedohľadne. Zisťovali sme, čo je za týmto zdržaním...

Ilustračný obrázok k článku Cyklocesta zo Sliača do Bystrice: Na stole je alternatívne riešenie vedenia trasy!
Zdroj: Webnoviny.sk

"Výstavbu druhého úseku Rodinnej cestičky, zo Sliača do Banskej Bystrice brzdí zdĺhavé majetko – právne vysporiadanie,“ uviedla Monika Pastuchová, hovorkyňa BBSK. Banskobystrický samosprávny kraj v roku 2009 podpísal s dotknutými obcami memorandum o spolupráci pri budovaní rodinnej cestičky Banská Bystrica – Sliač – Zvolen.

„Na základe memoranda sa obce zaviazali vypracovať územný plán, resp. dodatok k územnému plánu týkajúci sa líniovej stavby Rodinná cestička a zároveň sa zaviazali, že zabezpečia identifikáciu vlastníckych vzťahov, príslušné geometrické plány dotknutých parciel a dlhodobú nájomnú zmluvu s identifikovanými vlastníkmi parciel v príslušnom katastri,“ uviedla Denisa Palajová, vedúca oddelenia cestovného ruchu v odbore regionálneho rozvoja Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

Zároveň sa Banskobystrický samosprávny kraj zaviazal, že na svoje náklady na etapy vypracuje projektovú dokumentáciu podľa aktuálneho stavu pripravenosti územia a štúdiu uskutočniteľnosti. Tá je už na svete.

Na základe pracovných rokovaní s dotknutými obcami, vlastníkmi a nájomcami v úseku Banská Bystrica – Vlkanová, bolo navrhnuté alternatívne riešenie vedenia cyklotrasy. „Momentálne sa preverujú možnosti alternatívneho vedenia cyklotrasy v uvedenom úseku. Alternatívne riešenie by zvýšilo bezpečnosť na trase a zároveň by zatraktívnilo trasu pre turistov. A navyše by si využili možnosti napojenia cyklotrasy na už existujúce cyklotrasy (nespevnené značené lesné cyklotrasy) v okolí,“ dodala Palajová. Na zvyšných úsekoch musia obce zabezpečiť identifikáciu vlastníckych vzťahov a podpis nájomných zmlúv v súlade s memorandom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM