Jakub Forgács Správy

Cyklisti, dobové autá i suvenírová eurobankovka. Toto sa chystá pred vypuknutím osláv SNP

Celoštátne oslavy 75. výročia SNP v Bystrici sa nezadržateľne blížia. Pozýva na ne hneď niekoľko podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Cyklisti, dobové autá i suvenírová eurobankovka. Toto sa chystá pred vypuknutím osláv SNP
6
Galéria
Zdroj: TASR

Cyklistická eskadróna, ktorá vyrazí zo Zvolena do Banskej Bystrice 28. augusta, bude dôstojnou pozvánkou na celoštátne oslavy 75. výročia SNP, ktoré sa o deň nato uskutočnia v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici. Konštatoval to generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev s tým, že vlaňajší nultý ročník mal úspech.

„Účastníci sa v dobových uniformách sformujú o 12:00 na Námestí SNP vo Zvolene a v sprievode historických vozidiel sa vydajú na cestu cez okolité obce. Bude to symbolická pozvánka na tohtoročné oslavy SNP. Jazdu symbolicky ukončia pri Pamätníku SNP v Banskej Bystrici,“ dodal Mičev.

Jedinečná eurobankovka

Ako upozornil, v ten istý deň presne napoludnie Múzeum SNP v blízkej Čižmárskej bašte spustí predaj tretej limitovanej série suvenírovej nulovej eurobankovky, ktorej hlavným motívom je dopravné a bombardovacie lietadlo typu Li-2, ktoré vidí každý návštevník pri vstupe do ich areálu.

„Do predaja bude uvedených 10 000 kusov suvenírových eurobankoviek. Jeden záujemca si môže zakúpiť maximálne tri kusy,“ poznamenal Mičev.

V predvečer osláv SNP sa o 17:00 v pietnej sieni Pamätníka SNP uskutoční aj akt uloženia pozostatkov neznámeho povstaleckého vojaka.

Koncert na novom mieste

Na rozdiel od minulých rokov sa slávnostný koncert banskobystrickej Štátnej opery (ŠO) neuskutoční pod holým nebom v areáli Pamätníka SNP, ale priamo v objekte ŠO 28. augusta o 18:00 a bude len na pozvánky z dôvodu kapacitných možností sály. Múzeum SNP tam odovzdá cenu osobnostiam, ktoré aktívne podporujú jeho aktivity.

Oslavy 75. výročia SNP v Banskej Bystrici organizujú Úrad vlády SR a ministerstvá obrany a kultúry v spolupráci s Múzeom SNP.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery z minuloročnej jazdy dobovej cyklistickej eskadróny

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Jazda dobovej cyklistickej eskadróny zo Zvolena do Bystrice
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM