Jakub Forgács Správy

Čo vám chýba v Bystrici? Ľudia rozhodnú HLASOVANÍM, možné bude aj ELEKTRONICKY

Hlasovať v rámci participatívneho rozpočtu bude možné za deväť postupujúcich projektov.

Ilustračný obrázok k článku Čo vám chýba v Bystrici? Ľudia rozhodnú HLASOVANÍM, možné bude aj ELEKTRONICKY
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Vďaka dobrým nápadom Banskobystričaniek a Banskobystričanov a financiám z participatívneho rozpočtu sa v uplynulých rokoch podarilo zrealizovať mnoho zmysluplných projektov. Išlo napr. o Laskomerské singletraily, postupnú obnovu Urpínskych serpentín, vybudovanie relax zóny, parkourového ihriska a ďalších. V snahe zatraktívniť, zjednodušiť a modernizovať niektoré procesy v participatívnom rozpočte, zavádza samospráva po novom online elektronické hlasovanie. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Motivovanie ľudí

Tento krok odsúhlasili poslanci na utorkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. O spustení online hlasovania bude verejnosť informovaná po decembrovom MsZ, v rámci ktorého sa bude schvaľovať rozpočet na rok 2024.

„Vďaka participatívnemu rozpočtu sa mnoho dobrých nápadov stalo realitou, a tak vznikli skvelé projekty. Verím, že zavedením online elektronického hlasovania vzbudíme väčší záujem u ľudí a prilákame viac obyvateľov, ktorí začnú tento nástroj mesta využívať častejšie. V Klientskom centre MsÚ bude k dispozícii aj asistované online hlasovanie. Poverení zamestnanci úradu pomôžu s hlasovaním každému, kto o to prejaví záujem. Verím, že napriek zložitej finančnej situácii sa nám na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva podarí vyčleniť financie na participatívny rozpočet a zachovať ho aj do nasledujúcich rokov,“ hovorí viceprimátor mesta Martin Majling.

Viac hlasujúcich

Zavedeniu tejto zmeny predchádzalo niekoľko diskusií, ktoré iniciovala Koordinačná rada Participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica v súčinnosti so Spolupracovňou v rámci otvoreného vládnutia. Zámer aktualizovať fyzické hlasovanie na hlasovanie elektronické vychádza aj z aktuálnych trendov v rámci EÚ, ako aj z odporúčaní zahraničných a domácich expertov.

„Očakávame pozitívnu zmenu, pretože podporíme zvýšenie počtu hlasujúcich. Zároveň tým môžeme docieliť navýšenie počtu predkladateľov, ktorí majú dobrý nápad a potrebujú financie na jeho realizáciu. Myslíme si, že je to zároveň výborný spôsob inklúzie, pretože do hlasovania sa budú môcť jednoduchšie zapojiť aj imobilní obyvatelia, ale i mladí ľudia či študenti, ktorých sme často nevedeli motivovať, aby prišli zahlasovať za projekty participatívneho rozpočtu osobne,“ dopĺňa Soňa Kariková, koordinátorka pre participáciu a otvorené vládnutie.

Viac o tom, za aké projekty budete môcť zahlasovať, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM