Správy

Čísla sú alarmujúce: Chorobnosť v kraji síce klesla, ale...

Epidémia úraduje v našich končinách už niekoľko týždňov. Chorých v posledných dňoch ubudlo, v porovnaní s minulým rokom ale čísla poriadne poskočili.

Ilustračný obrázok k článku Čísla sú alarmujúce: Chorobnosť v kraji síce klesla, ale...
Zdroj: TASR

Poklesom chrípky a jej podobných ochorení (CHPO), ako aj akútnych respiračných ochorení (ARO) sa vyznačoval aktuálny týždeň v Banskobystrickom kraji (BBSK). Podľa slov hovorkyne Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Márie Tolnayovej CHPO poklesli o 4 percentá a ARO o zhruba desatinu.

,,Tieto choroby nás však v aktuálnej chrípkovej sezóne trápia omnoho viac ako vlani. Z medziročného porovnania RÚVZ vyplýva, že výskyt ARO je oproti vlaňajšku vyšší o 40 percent a výskyt CHPO sa zvýšil až dvojnásobne,“ podotkla hovorkyňa.

Epidemiológovia v BBSK podľa jej slov evidujú celkovo 7965 chorých na ARO, čo predstavuje chorobnosť 2038 prípadov na 100 000 obyvateľov. „Chorých na CHPO je 1002 ľudí, čo znamená chorobnosť vyše 256 prípadov na 100 000 obyva­teľov,“ dodala Tolnayová.

Ako ďalej spomenula, zvýšená chorobnosť si vyžiadala zatvorenie dvoch škôl v BBSK. „V okrese Zvolen je uzavretá Súkromná stredná odborná škola obchodu a služieb a v okrese Žarnovica z dôvodu 75-percentnej absencie žiakov Materská škola Veľká Lehota,“ konkretizovala hovorkyňa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM