Tlačové správy

Chytáte sa zatepľovať? Makrowin radí: Najprv vymeňte okná!

Zatepľovací program vlády s využitím eurofondov chce využiť niekoľko tisíc občanov v rodinných domoch. Ak patríte medzi nich, nezabudnite, že v predstihu pred zateplením treba vymeniť aj okná.

Ilustračný obrázok k článku Chytáte sa zatepľovať? Makrowin radí: Najprv vymeňte okná!
Zdroj: Dnes24.sk

Inak veľa neušetríte a podporu by ste ani nemuseli získať. Opačný postup – že najprv zateplíte a potom vymeníte okná za moderné, je väčšinou nerealizovateľný bez narušenia zateplenia. Takže platí zásada – najprv vymeniť okná, potom zatepliť!

Spoločnosť Makrowin, s. r. o., Detva patrí medzi výrobcov najkvalitnejších energeticky úsporných, drevených a drevohliníkových okien na Slovensku. Jej riaditeľ Dušan Majer hovorí: „Nenechajte sa učičíkať, že máte čas. Ak má výrobca odviesť kvalitnú prácu, potrebuje dostatok času na zameranie okien, ich výrobu a inštaláciu. V súčasnosti vrcholí stavbárska sezóna a tí, čo si teraz objednávajú, prídu na rad do Vianoc. Ostatní pravdepodobne až po nich. Ak v dome, ktorý mienite zatepliť aj bývate, výmenu okien nie je vhodné realizovať cez zimu. Na novostavbách sa pri miernej zime okná môžu osadzovať. Vonkajšia teplota by však nemala klesnúť pod 5°C. Každopádne, ak sa nechcete stresovať a mienite využiť zatepľovacie dotácie, teraz je ten správny čas zaujímať sa o výmenu okien. Kým ich budete mať osadené, prejde niekoľko mesiacov a na jar môžete v pohode zatepľovať. Ak si to necháte na poslednú chvíľu, nával záujemcov o nové okná, ale i nápor na zatepľovacie firmy, vás môžu odsunúť na neskoršie termíny. Medzitým sa môžu zmeniť ceny, alebo vyčerpať dotačné podmienky.“

Vymeniť okná na celom dome za moderné, kvalitné, drevené či drevohliníkové nie je lacná záležitosť, ale určite sa oplatí. Už len samotná výmena okien aj bez zateplenia prináša významnú úsporu energie. Ešte viac však ušetríte pri výmene okien a súčasnom zateplení. Ak sa rozhodnete zatepľovať, určite vymeňte aj okná. A to nielen staré drevené, ale aj staršie plastové, či hliníkové, ktoré už nespĺňajú tepelno-technické požiadavky. Synonymom kvality sú dnes na trhu drevohliníkové okná. Majú najlepšie úžitkové vlastnosti a sú elegantné.

„Objektívnym kritériom na posúdenie kvality okien je súčiniteľ prechodu tepla Uw. Najväčšiu plochu okna tvorí sklo, ktoré zohráva rozhodujúcu úlohu pri tepelných ziskoch budovy. Preto je dôležité pri oknách na rodinný dom v dnešnej dobe používať len izolačné trojsklo, ktoré má kladnú energetickú bilanciu. V zimnom období je možné cez sklo viac tepla získať ako stratiť, najmä na južnej strane. Preto je vhodné veľké okná orientovať na južnú stranu a menšie na severnú. Okenný rám zas musí mať dobré parametre s dostatočnou hrúbkou, aby sa do neho mohlo osadiť izolačné trojsklo. Uvažovať v súčasnosti o stavbe alebo stavebnej úprave, ktorá nespĺňa minimálne nízkoenergetický štandard, je krátkozraká a zmarená investícia. Ceny energií porastú. Preto je dôležité precízne si vyberať okná a to ako pri rekonštrukciách starších stavieb, tak už aj pri projekcii nových domov – najlepšie s nízkoenerge­tickým, či pasívnym štandardom,“ upozorňuje D. Majer.

Poukazuje aj na to, že pri oknách je dôležitá aj šírka medzery medzi dvoma tabuľami a priestor medzi nimi sa vypĺňa plynom (argónom, kryptónom a pod.). „Okná Makrowin farebne aj rozmerovo korešpondujú s architektúrou stavby. Vyrobené sú z tvarovo stálych, kvalitných materiálov a okrem toho sú doplnené osvedčeným kovaním. Najčastejšie naše okná zasklievame pomocou izolačného trojskla Ug = 0,6 W/(m².K). Projekčná príprava exteriérového tienenia a správne osadenie okna v obvodovom plášti zabezpečí kvalitu riešenia,“ vysvetľuje D. Majer.

Dodáva, že spoločnosť Makrowin svojim zákazníkom poskytuje aj bezplatné odborné poradenstvo, vrátane projektovej prípravy, projekčnej prípravy exteriérového tienenia a osadenia okna v obvodovom plášti. Upozorňuje aj na to, že montáž okna je vhodné zveriť špecialistom s dlhoročnou skúsenosťou, nie amatérom. Tí to určite neurobia tak kvalitne ako odborníci. K montáži sú potrebné aj rôzne pomôcky a materiály.

Makrowin zachytil súčasný trend na trhu. Sú ním sú drevohliníkové okná, ktoré si zachovávajú prírodnú krásu dreva, ale aj jeho technické a tepelné vlastnosti. Súčasne sú chránené pred vplyvmi počasia hliníkovým systémom. Okná si z vnútornej strany zachovávajú svoju krásu, štruktúru, pocit tepla a sú farebne skombinované s interiérom. Zvonku chráni drevo hliníkové obloženie napríklad pred vlhkosťou, UV žiarením a ďalšími vplyvmi počasia a niekoľkonásobne predlžuje jeho životnosť. Okná si zachovávajú svoje najlepšie vlastnosti z oboch materiálov ich konštrukčným spojením. Umožňuje to plynulé odvetrávanie medzipriestoru, čím sa v ňom zabraňuje kondenzácii vodných pár a tvorbe plesní. Hliník je minimálne náročný materiál na údržbu, farebne stály a dobre kombinovateľný s prvkami fasády. V súčasnosti sú pri dizajne okien uprednostňované najmä hranaté štíhle tvary. Práve hliníkový profil, upevnený na rám a okno, ktorý ma precízne vypracovaný spoj vertikálnych a horizontálnych častí, spĺňa tieto požiadavky.

Spoločnosť Makrowin, s. r. o., je už od roku 1997 významným slovenským výrobcom drevených okien a dverí. Je aj výrobcom presklených posuvných stien a dodávateľom doplnkov k oknám – exteriérových a interiérových parapetných dosiek, sietí proti hmyzu, exteriérového a interiérového tienenie. V súčasnosti vyrába 23 produktov drevených a drevohliníkových okien, čo je najširšia ponuka takýchto okien na Slovensku. Zákazníkom poskytuje aj bezplatné odborné poradenstvo. Firma je členom Zväzu spracovateľov dreva SR a držiteľom certifikátu systému manažérstva kvality. Spĺňať náročné požiadavky zákazníkov v Európe, ale aj v Amerike, spoločnosti Makrowin umožňujú jej kľúčové vlastnosti. Sú nimi dôraz na kvalitu a inovácie výrobkov a vysokokvalitné remeselné spracovanie.

Viac informácií je na: www.makrowin.sk , alebo na tel: +421 45 5455346,
e-mail: info@makrowin.sk

Chytáte sa zatepľovať? Makrowin radí: Najprv vymeňte okná!
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM