Jakub Forgács Správy

Chýbajú vám v Bystrici zdieľané KOLOBEŽKY? Pod Urpín mieri nová služba

V uliciach Banskej Bystrice bude už o pár dní dostupných 250 moderných e-kolobežiek.

Ilustračný obrázok k článku Chýbajú vám v Bystrici zdieľané KOLOBEŽKY? Pod Urpín mieri nová služba
Zdroj: TIER

V Banskej Bystrici sa zdieľaných zelených kolobežiek Bolt v tejto sezóne nedočkáme. Svoju flotilu udržateľnej dopravy však pod Urpín od 11. mája prináša berlínsky prevádzkovateľ mikromobility. Informovala o tom spoločnosť TIER Mobility Slovakia so slovami, že najnovšie modely disponujú rozšírenými bezpečnostnými prvkami od smeroviek, ktoré prinášajú väčšiu predvídateľnosť pohybu jazdcov, až po väčšiu výdrž baterky, vďaka ktorej prejdú obyvatelia a návštevníci mesta dlhšiu trasu o približne 30 %.

Nové funkcie

Najnovšia generácia je podľa spoločnosti vybavená ešte ďalšími funkciami, aby bola každá jazda čo najbezpečnejšia a najplynulejšia. „Popri osvedčených funkciách, akými sú najväčšie predné koleso, širšia podložka na státie, nabíjačka na bezdrôtový telefón, zvuková signalizácia, dvojitý stojan, dvojité bubnové brzdy a dvojité odpruženie, sú nové e-kolobežky vybavené prednými a zadnými smerovými svetlami pre dobrú viditeľnosť,“ uvádza.

Batérie e-kolobežiek, ktoré sú priamo vymeniteľné na mieste vybitia, eliminujú potrebu prepravovať ich do skladov na nabíjanie.

Kolobežky sa podľa slov spoločnosti budú nachádzať v blízkosti centrálnych dopravných uzlov a vo frekventovaných častiach mesta. „Zóny pôsobenia a parkovacie zóny boli definované a implementované v úzkej spolupráci s predstaviteľmi mesta. Maximálna rýchlosť e-kolobežiek je stanovená na 25 km/hod, keďže pri tejto rýchlosti je vodič schopný bezpečne manévrovať. Touto rýchlosťou môžu jazdci jazdiť po cyklochodníkoch alebo cestných komunikáciách. Z hľadiska bezpečnosti budú však niektoré mestské zóny rýchlostne obmedzené alebo úplne zakázané ako napr. historické centrum mesta,“ spomína.

Viac o tom, ako sa e-kolobežky používajú a koľko bude stáť jazda, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM