Jakub Forgács Správy

Chrípka v kraji naberá na sile. Pribúda chorých, v TÝCHTO okresoch je ich najviac

Aké sú aktuálne zistenia epidemiológov? V Banskobystrickom kraji je chorých opäť viac. Pozrite si to v číslach!

Ilustračný obrázok k článku Chrípka v kraji naberá na sile. Pribúda chorých, v TÝCHTO okresoch je ich najviac
Zdroj: TASR

Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého Banskobystrického kraja, zaznamenali v porovnaní s uplynulým týždňom takmer 11-percentný vzostup akútnych respiračných ochorení (ARO). Informovala o tom hovorkyňa bystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

„Z týchto ochorení sa do chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) v porovnaní s uplynulým týždňom vyvinulo takmer o 12 percent prípadov viac. V porovnaní s rovnakým období vlaňajšia je tohtoročný výskyt ARO vyšší o 11 percent a CHPO až o 85 percent,“ uviedla Tolnayová so slovami, že údaje o chorobnosti banskobystrickému RÚVZ poskytlo 62 percent lekárov pre deti a dorast a 47 percent všeobecných lekárov pre dospelých v tomto regióne. Lekári v tomto regióne neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI), ani iné vážne ochorenia, ktoré sa každotýždenne evidujú v systéme EPIS.

„V 46. kalendárnom týždni evidoval bystrický RÚVZ v Banskobystrickom kraji 4831 chorých na ARO, čo reprezentuje chorobnosť takmer 1430 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 379 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 112 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ pokračovala hovorkyňa.

„Najvyšší počet chorých na ARO je v okresoch Lučenec, Zvolen, Banská Bystrica a Revúca. Chrípka a jej podobné ochorenia sa najviac vyskytujú v okresoch Lučenec, Poltár, Banská Bystrica a Banská Štiavnica. Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, žiakov základných škôl a najmenšie deti vo veku od 0 až 5 rokov. Najnižší výskyt týchto ochorení je tentoraz medzi seniormi,“ povedala Tolnayová.

Ako dodala hovorkyňa, v porovnaní so 45. kalendárnym týždňom mierne klesol počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení. Zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (49 prípadov), zápalmi stredného ucha (19) a v 13 prípadoch zápalmi pľúc.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM