Jakub Forgács Správy

Chrípka je v Banskobystrickom kraji naďalej na ústupe: Odborníci odporúčajú očkovanie

Podľa odborníkov je práve toto obdobie a pokles chorých ideálne, aby sa občania dali voči chrípke zaočkovať a to aj vzhľadom k šíriacemu sa koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka je v Banskobystrickom kraji naďalej na ústupe: Odborníci odporúčajú očkovanie
Zdroj: TASR

Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého Banskobystrického kraja, zaznamenali v porovnaní s uplynulým týždňom opätovný pokles akútnych respiračných ochorení (ARO), nižší výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO). Informovala o tom Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica.

Odporúčajú očkovanie

„Údaje o chorobnosti banskobystrickému RÚVZ poskytlo 55 percent lekárov pre deti a dorast a 44 percent všeobecných lekárov pre dospelých v tomto regióne,“ píše Tolnayová so slovami, že klesajúca tendencia ochorení sa prejavuje aj v medziročnom porovnaní. Chorých na ARO je menej o 58 percent a na CHPO až o 85 percent.

„Podľa odborníkov je práve toto obdobie a pokles chorých ideálne, aby sa občania dali voči chrípke zaočkovať a to aj vzhľadom k šíriacemu sa koronavírusu,“ hovorí Tolnayová.

Ako pokračovala, lekári v regióne v 44. kalendárnom týždni evidujú 1 683 chorých na ARO, čo reprezentuje chorobnosť 552 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. „Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli len v 37 prípadoch, čo je chorobnosť 12,5 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ uviedla ďalej.

Kde je najviac chorých?

Najvyšší počet chorých na ARO je podľa slov Tolnayovej v okrese Rimavská Sobota, Zvolen a Žarnovica. „Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Detva a Poltár. Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, nasledujú najmenšie deti od 0 do 5 rokov a adolescenti,“ vymenovala.

Ako spomenula Tolnayová, komplikácie z akútnych respiračných ochorení sú v posledných týždňoch takmer na rovnakej úrovni. „Zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (29 prípadov), zápalmi stredného ucha (5) a len v jednom prípade zápalom pľúc. Najviac komplikácií – 4,8 percenta, sa tentoraz vyskytlo vo vekovej skupine najmenších detí od 0 do 5 rokov,“ dodala na záver.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj to, ako prebiehalo víkendové testovanie v krajskom meste!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Pred odbernými miestami v Bystrici sa tvorili dlhé rady
31
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM