Jakub Forgács Správy

Chirurgom sa podarila VÝNIMOČNÁ operácia: Vyoperovali nádor o veľkosti rugbyovej lopty, FOTO

Operácia bola výnimočná v tom, že nádor vyrastal z obličky, zasahoval dolnú dutú žilu a pravú predsieň srdca.

Ilustračný obrázok k článku Chirurgom sa podarila VÝNIMOČNÁ operácia: Vyoperovali nádor o veľkosti rugbyovej lopty, FOTO
7
Galéria

Odborníci z Kliniky transplantačnej chirurgie, pod vedením zástupcu prednostu kliniky MUDr. Radoslava Kminiaka, PhD., vyoperovali pacientovi z dutiny brušnej presne nádor vo veľkosti rugbyovej lopty. Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica o tom informovala na sociálnej sieti.

Výnimočná operácia

Operácia bola výnimočná v tom, že nádor vyrastal z obličky, zasahoval dolnú dutú žilu a pravú predsieň srdca. „Vyoperovať nádor prechádzajúci najväčšou žilou v tele, a následne zabezpečiť jej ďalšiu funkčnosť, si vyžaduje dlhé roky praxe v cievnej chirurgii. Vďaka operácii bol pacient zbavený našimi chirurgami priameho ohrozenia života,“ píše nemocnica.

Vzhľadom na vysokú náročnosť výkonu sú pacienti s takýmto rozsiahlym typom nádoru odosielaní do rúk bystrických chirurgov z celého Slovenska.

„Nezabúdame, že tím na operačnej sále je omnoho väčší, a okrem samotných operatérov, je jeho nevyhnutnou súčasťou anestéziológ a anestéziologická sestra, ktorí dohliadajú na životné funkcie pacienta, a samozrejme erudovaná sestra inštrumentárka. Boli by ste milo prekvapení, aká obdivuhodná súhra, fungujúca presne ako hodinky panuje na operačnej sále,“ dodala nemocnica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Cievni chirurgovia vyoperovali nádor vo veľkosti rugbyovej lopty
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM