Jakub Forgács Správy

Čerstvé REBRÍČKY stredných škôl: Bystrické gymnázium medzi najlepšími na Slovensku

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) vydal aktualizované rebríčky slovenských škôl, v ktorých sa odrazili najnovšie údaje. Ako sa umiestnili bystrické stredné školy?

Ilustračný obrázok k článku Čerstvé REBRÍČKY stredných škôl: Bystrické gymnázium medzi najlepšími na Slovensku
Zdroj: TASR

Inštitút INEKO priniesol nové hodnotenia stredných škôl. „Hodnotenie odráža dosiahnuté výsledky na dlhšom časovom horizonte,“ uvádza INEKO s tým, že pri stredných odborných školách (SOŠ) majú písomné maturity váhu 40 %, regionálna uplatniteľnosť študentov má váhu 50 % a mimoriadne výsledky 10 %. „Pri gymnáziách berieme do úvahy tie isté ukazovatele ako pri SOŠ, avšak vzhľadom na iné zameranie gymnázií majú tieto ukazovatele iné váhy, a to postupne 60, 25 a 15 %. Pri všetkých školách pritom berieme do úvahy údaje za posledné dostupné 4 školské roky,“ píše na stránke inštitútu s tým, že novšie údaje majú pri hodnotení vyššiu váhu.

Medzi SOŠ obhájila prvé miesto Obchodná akadémia v Trnave (Kukučínova 2). Na druhom a treťom mieste sú SPŠ elektrotechnická na Plzenskej ul. v Prešove a Stredná zdravotnícka škola na Farskej v Nitre. Pri gymnáziách je na prvom mieste Gymnázium Jura Hronca (Novohradská) v Bratislave. Druhé miesto obsadilo Gymnázium sídliace na Poštovej 9 v Košiciach a tretia je Škola pre mimoriadne nadané deti – Gymnázium na Teplickej 7 v Bratislave.

Medzi najlepšie gymnáziá na Slovensku sa dostala aj jedna bystrická škola. Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského 25 skončilo na 14. mieste s hodnotením 7,8.

Výsledky v kraji

Ak sa pozrieme len na hodnotené gymnáziá v Banskobystrickom kraji, z nášho mesta je v TOP 30 hneď niekoľko škôl:

  • 1. Gymnázium J.G.T. J.G.Tajovského 25, Banská Bystrica – 7,8
  • 4. Katolícke gymnázium Š.M Hurbanova 9, Banská Bystrica – 6,1
  • 11. Gymnázium A.S. J.A Komenského 18, Banská Bystrica – 4,9
  • 14. Evanjelické gymnázium Skuteckého 5, Banská Bystrica – 4,8
  • 19. Gymnázium M.K. Mládežnícka 51, Banská Bystrica – 4,4

Posvietili sme si aj na krajské poradie v stredných odborných školách (SOŠ), ktoré sú hodnotené samostatne. Poradie škôl z Banskej Bystrice je nasledovné:

  • 1. Stredná zdravot. škola J.G.Tajovského 24, Banská Bystrica- 7,1
  • 3. SPŠ J.M. Hurbanova 6, Banská Bystrica – 6,9
  • 18. Obchodná akadémia J.G.Tajovského 25, Banská Bystrica – 5,1
  • 23. Stredná odborná škola Pod Bánošom 80, Banská Bystrica – 4,9
  • 26. Spojená škola – SOŠ Školská 7, Banská Bystrica – 4,4

Upozornenie

INEKO upozorňuje, že tieto rebríčky komplexne nehodnotia kvalitu školy, ale informujú o výsledkoch žiakov. Výsledky vstupujúce do rebríčkov nezohľadňujú rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí), nepokrývajú celý obsah vzdelávania a nemerajú ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom.

Rebríčky tak nemusia plne vypovedať o kvalite školy, môžu však byť užitočným pomocným ukazovateľom pri výbere školy a najmä by mali pritiahnuť záujem verejnosti k diskusiám o kvalite škôl. Pre získanie presnejšieho obrazu by sa rodičia mali učiteľov pýtať na ďalšie uplatnenie absolventov, či už v prijímaní na vyšší stupeň vzdelávania alebo pri vstupe na trh práce. Dôležité sú aj informácie o účasti študentov na rôznych súťažiach, o technickom vybavení alebo o štruktúre predmetov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM