Jakub Forgács Rôzne Rôzne

Centrum mesta žije vianočnými trhmi: Predajcovia prezradili, čo Bystričanov v stánkoch láka najviac

V meste to už niekoľko dní dýcha pravou vianočnou atmosférou. Desiatky stánkarov majú ponuku rôznych pokrmov, od vareného vínka, cez punč až po klobásky. Nechýbajú však ani cukrovinky alebo remeselné výrobky. My sme sa spýtali predajcov, čo u nich ide najviac na odbyt.

Ilustračný obrázok k článku Centrum mesta žije vianočnými trhmi: Predajcovia prezradili, čo Bystričanov v stánkoch láka najviac
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Vianočné trhy v Banskej Bystrici sa tento rok začali už v utorok 24. novembra stánkami s občerstvením, v ktorých kúpite tradičný vianočný punč, cigánsku, pečenú klobásu, trdelník, langoš, či poplamúch. V piatok k nim pribudli aj remeselné stánky s vianočnými ozdobami, výrobkami z kovu, keramiky, skla, šúpolia, dreva, polodrahokammi, dekoračnými výrobkami z textilu, šperkami, sviečkami, mydlami, výrobkami pre aromaterapiu, medom, medovníkmi a stánkami s ostatným doplnkovým sortimentom, ktoré budú na Námestí SNP až do 22. decembra.

Lákajú stánky aj Zvonička

S vianočnou výzdobou, ktorá už vidno v centre mesta spolu so stromčekom, dotvárajú trhy atmosféru blížiacich sa Vianoc. Boli sme sa preto pozrieť, ako to na nich v týchto dňoch vyzerá.

Na Námestí SNP sme v utorok narazili na viacerých Bystričanov, ktorí mali namierené k dobrotám a výrobkom v stánkoch. Lákala však aj Zvonička želaní, do ktorej môžu aj tento rok všetci návštevníci trhov vojsť, vysloviť alebo pomyslieť si svoje želanie a zazvoniť zvonom. „Je to milé spríjemnenie vianočných nákupov a deťom sa to veľmi páči. Vždy keď tadiaľto prechádzajú, zvonia ako o dušu,“ prezradila nám Bystričanka Mária.

Čo najviac kupujú?

Naše ďalšie kroky už smerovali priamo k stánkom, kde sme oslovili predajcov s otázkou, čo k nim najviac láka Bystričanov. „S nápojov vedie vianočný punč. Ľudia skúšajú aj novinku, jahodový punč. Potom si berú údené výrobky a klobásky do kapustnice a keď sú hladní tak priamo klobásky a jaternice do ruky,“ povedali nám v stánku Njoy punč laboratory.

„Väčšinou idú varešky s vyrezanými srdiečkami či úsmevmi, pre mamu, pre starkú, pre babičku a dosť veľa ľudí kupuje aj kliešte na obracanie mäska,“ povedala nám predajkyňa v stánku s výrobkami z dreva so slovami, že záujem o tieto výrobky je vždy veľký.

Hoci v stánku Včelie produkty nájdete najrôznejšie výrobky od propolisu, cez vosk, sviečky, tinktúry či mastičky, záujem Bystričanov je iný. „Najviac ľudia kupujú medy a peľ,“ dozvedeli sme sa od majiteľa.

Pozrite si v našej fotogalérii zábery z banskobystrických vianočných trhov!

Čítajte tiež:

Atmosféra najkrajších sviatkov sa krásne vystupňuje: PREHĽAD najväčších vianočných lákadiel v Bystrici

Vianočné trhy v Bystrici: V ponuke, med, punč aj remeselné výrobky
25
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM