Jakub Forgács Rôzne Správy

Čarovná príroda aj mesto pod Urpínom. ZÁBERY bystrického fotografa vyrážajú dych

V súčasnosti už mobilom či fotoaparátom cvaká kadekto. Fotograf Aleš Mucha však zachytáva zábery, ktoré sú hotovými umeleckými dielami. Veď pozrite sami...

Ilustračný obrázok k článku Čarovná príroda aj mesto pod Urpínom. ZÁBERY bystrického fotografa vyrážajú dych
20
Galéria
Zdroj: AMfotograf Aleš Mucha

Aleš Mucha (35) pochádza z Banskej Bystrice, kde aj žije. Hoci pracuje ako profesionálny vojak v letectve, venuje sa aj foteniu úchvatných záberov nielen nášho mesta, ale aj okolitej a divokej prírody či ľudí. O svojej veľkej vášni nám porozprával viac…

Ako ste sa dostali k profesionálnemu foteniu?

K foteniu som sa dostal ako žiak základnej školy. V šiestom alebo siedmom ročníku sme šli s triedou na výlet do Tatier, tak som tatka otravoval, aby mi požičal fotoaparát značky Lomo, do ktorého sa ešte pozeralo zvrchu a museli sa vo vývojke pri červenom svetle vyvolávať fotky… aj keď popri otvorených dverách a zvedavých očiach, nie všetky dopadli dobre. Potom som už postupne skúšal všetko, čo má optiku. Od telefónov, po prvý kompakt Olympus 560 UZ a zrkadlovky Nikon, neskôr komplet výbava Canon pre astrofoto, resp. clip filtre do tela medzi objektív. Avšak často už fotím aj na smartfón, aj keď fullframe je o inom, ale ak ste na hubách s troma deťmi a manželkou a proviantom a košíkmi, už moc miesta na fotoaparát neostáva a napokon, dnešné telefóny fotia super. Dron, samozrejme, takisto. Momentálne sa ho snažím predať a kúpiť Inspire 2.

Čo všetko zachytávate cez hľadáčik fotoaparátu?

Nuž ja osobne najradšej fotím prírodu, „wildlife“ a hlavne medvede, zver a vtáctvo, východy a západy slnka na horách, mliečnu dráhu, ale venoval som sa, myslím, takmer všetkému.

Napadá vám nejaká kuriózna príhoda, ktorá sa vám stala pri fotení?

Stalo sa už kadečo, myslím od bateriek po silný lejak. Naučil som sa už nosiť si dostatok náhradného oblečenia. Nemám moc rád formality ani na svadbe, rád fotím, v čom sa cítim hlavne pohodlne. Predsa len je to kus námahy, keď zase na horách,, tak zimné a jesenné maskáče a podobne. Spomínam si, keď som bol s kamarátkou na horách v noci fotiť mliečnu dráhu od Skalnej Alpy vo Veľkej Fatre, zabudol som káblovú spúšť v aute a keď už aj pes sa bál ísť po tme pre zver okolo, robili sme len „singleshots“ na odpočet spúšte. Alebo keď sme boli s kamarátmi Peťom Šárošim a Jarom Sekerešom na Tarnici v poľských Poloninách liezli sme na hrebeň a vtedy sa mi prvýkrát stalo, že som postupne dostal kŕče do oboch nôh a chalani mi pomáhali s batohom, kde bolo 40 kíl výbavy na fotenie.

Vedeli by ste aj vybrať záber, na ktorý ste obzvlášť hrdý?

Práve spomínaná Tarnica je kopec, ktorý je pomerne blízko a je tam parádna tma. V deň, keď sme tam boli, svietila polovica Mesiaca na nebi a už bolo vidieť Mliečnu dráhu. Akonáhle zapadol za horizont, už to bola veľká paráda. Nebol som nikdy na tak tmavom mieste a na Slovensku sa také nenachádza, bohužiaľ.

Ktoré miesta v Bystrici vám učarovali najviac, resp. odkiaľ mesto zachytávate najradšej?

Ono je to ťažko posúdiť, lebo miest na fotenie okolo Bystrice je mnoho, od vyhliadok na mesto, po mesto samotné a samozrejme, príroda okolo nás je úžasná. Nemyslím, že mám obzvlášť konkrétne miesto, lebo je ich proste mnoho. Od Hrochoti po Povrazník a ďalej, určite Smrekovica a čo budem… všade sa nájdu úžasné miesta a ľudia.

Máte aj nejaké vysnené miesto, kam by ste sa chceli vydať s fotoaparátom?

Ja veľmi rád cestujem po svete. Učarovali mi Azory, Kanada a Švédsko. Určite by som sa rád dostal na Island, na polárnu žiaru alebo Nórsko, Škótsko a Čínsky múr či Žlté hory, Peru alebo Patagóniu. Rád by som tiež navštívil Kaukaz, Kamčatku, Aljašku, Himaláje, Tibet alebo aspoň severnú časť Indie a nejaký aktívny vulkán v Afrike alebo Havaj, prípadne Sumatru. Mám rád búrky a fotím aj blesky a také tornádo by bolo skvelé. Teraz sa hlavne venujem rodine a času je pomerne málo. Takže keď deti kus vyrastú a už to bude voľnejšie, určite budem cestovať opäť viac aj s manželkou.

Pokiaľ práve nefotografujete, čomu sa venujete vo svojom voľnom čase?

Veľmi rád varím a pečiem, čo robím takmer každý deň. Rád experimentujem, myslím vo všetkom, mám rád adrenalín, takže zážitkové výlety typu bungee jumping, let športovým lietadlom, častokrát aj fotenie či točenie rallye s dronom so známym fotografom autosportfoto Tiborom Szabosim bolo tiež občas adrenalínové, veľmi rád si len tak posedím v horách, kde je málo ruchu mesta a zvyčajne len správna parta ľudí, alebo na hubách, aj keď ich moc nejem, ale o to radšej rozdávam. :)

Úchvatné zábery Aleša Muchu si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii alebo na jeho Facebooku a Instagrame!

V OBRAZOCH: Bystrický fotograf zachytáva hotové umelecké diela
20
Galéria
Zdroj: AMfotograf Aleš Mucha
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM