Jakub Forgács Rôzne

Bystricu navštívi sám cisár: Naše námestie sa zmení na kvetinovú záhradu!

V sobotu sa na Námestí SNP a pred Barbakanom uskutoční jedinečné podujatie, ktoré pripomenie slávu a banícku históriu nášho mesta. Nultý ročník Cisárskej vizitácie baníctva prináša mesto Banská Bystrica a PKO BB v spolupráci s baníckymi spolkami Banská Bystrica, Staré Hory a Špania dolina.

Ilustračný obrázok k článku Bystricu navštívi sám cisár: Naše námestie sa zmení na kvetinovú záhradu!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Cisárska vizitácia baníctva je dobovou rekonštrukciou návštevy najstaršieho syna Márie Terézie Jozefa II. a jeho brata Leopolda II. vyslaných v roku 1764 na kontrolu banských miest. Pri tejto príležitosti vznikol vzácny rukopis Denník princa Leopolda, v ktorom sa zachovali podrobnosti a dojmy mladého princa z návštevy Banskej Bystrice. Z tohto rukopisu vychádza scenár Cisárskej vizitácie baníctva vytvorený v spolupráci so Stredoslovenským múzeom. V úlohe rímskeho kráľa Jozefa II. sa predstaví Marek Majeský.

V centre Banskej Bystrice tak vďaka historickému sprievodu, neopakovateľnej atmosfére a sprievodným celodenným podujatiam pre deti aj dospelých ožije história a dávna banícka sláva mesta Banská Bystrica. Oficiálny začiatok podujatia je o 17:00 hod. na Námestí SNP. Banícky sprievod začína na Hornej ulici a následne sa baníci a mešťanostovia stretnú s cisárskym sprievodom, ktorý príde z Dolnej ulice.

Pri Barbakane čakajú na návštevníkov celodenné aktivity v podobe baníckych raňajok, baníckych hier, divadla a súťaží. Od 10:00 hod. tak môžu návštevníci vnímať a spoznávať atmosféru starého baníckeho mesta a tradícií, ktoré už dávno prekryl ruch dnešnej doby. Večer od 21:00 sa Námestie SNP zmení na kvetinovú záhradu, ktorá pripomenie, ako si Banskobystričania v roku 1764 uctili vzácnu návštevu z Viedne.

Text: Martina Kanisová, hovorkyňa primátora

Foto: ilustračné

Banskú Bystricu navštívi samotný cisár: Historickú rekonštrukciu uvidíte priamo
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM