Jakub Forgács Správy

Bystricu čaká celomestská DERATIZÁCIA: Na čo UPOZORNILI obyvateľov?

Spozorovali ste výskyt hlodavcov v okolí budov, kanalizácií, kontajnerov na komunálny odpad či na iných priestranstvách? Mesto to chce riešiť.

Ilustračný obrázok k článku Bystricu čaká celomestská DERATIZÁCIA: Na čo UPOZORNILI obyvateľov?
4
Galéria

Od pondelka 23. septembra do 6. decembra 2024 bude na území Banskej Bystrice realizovaná pravidelná jesenná celomestská deratizácia za účelom eliminovania výskytu živočíšnych škodcov. „Po potvrdení prítomnosti hlodavcov na verejnom priestranstve, vykonáva samospráva zásahy na plochách vo svojom vlastníctve. Celomestská deratizácia je však účinná len vtedy, keď sa do nej zapoja aj všetci majitelia a správcovia inžinierskych sietí, právnické osoby, správcovia bytových domov, ale aj majitelia rodinných domov,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková so slovami. že mesto ich preto vyzýva, aby sa pridali.

Desiatky výskytov hlodavcov

Samospráva vykonáva celomestskú deratizáciu, dezinsekciu a dezinfekciu verejných priestranstiev prostredníctvom oprávnených osôb prioritne v jarných a jesenných mesiacoch. „Prax však za posledné roky ukázala, že znižovanie nárastu populácie hlodavcov je potrebné riešiť aj mimo uvedeného obdobia. V roku 2023 bolo potvrdených 80 výskytov, pričom okrem jarného a jesenného obdobia bolo potrebné vykonať deratizácie aj v letných mesiacoch,“ spomenula hovorkyňa s tým. že odborníci to pripisujú čoraz častejším slabým zimným obdobiam.

„Aktivity v oblasti regulácie škodcov koordinuje pracovná skupina, ktorá je zložená zo zástupcov mesta, deratizačných firiem, odborníkov v oblasti riadenia, vykonávania a kontroly deratizácie, správcov kanalizačných sietí a podľa potreby aj zástupcov bytových samospráv. Naším cieľom je vyhodnocovať výskyt hlodavcov v meste na základe vlastného zistenia alebo získaných podnetov od obyvateľov. Dôležité je, aby oznamovateľ nahlásil presnú lokalitu výskytu, najlepšie aj s umiestnením nôr,“ hovorí Zuzana Abrinková z oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev MsÚ.

Upozornenie pre obyvateľov

Po potvrdení výskytu spoločnosť zabezpečujúca deratizáciu eliminuje hlodavce tak, že do nôr umiestni nástrahu proti hlodavcom. „Aby nástraha nebola prístupná pre obyvateľov alebo spoločenské zvieratá, do každej nory zasunie plastovú fľašu. Obyvatelia sú o deratizácii informovaní prostredníctvom letákov umiestnených na dotknutých bytových domoch. Na miestach, kde nie je možné umiestniť nástrahu do nôr, zmluvná spoločnosť využije deratizačné staničky,“ pokračovala Marhefková.

„Keď opakovanými kontrolami zistíme, že výskyt hlodavcov sa podarilo eliminovať, PET fľaša je odstránená a následne sú nory vyplnené štrkom. Z tohto dôvodu žiadame obyvateľov, aby fľaše v žiadnom prípade neodstraňovali a nory svojpomocne nezahrabávali, pretože je to neefektívne,“ dopĺňa Abrinková.

Všetkých obyvateľov, ktorí spozorujú výskyt hlodavcov v okolí budov, kanalizácií, kontajnerov na komunálny odpad a na iných priestranstvách mesto žiada, aby to nahlásili na Mestský úrad Banská Bystrica, Oddelenie odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev. Kontaktná osoba: Mgr. Zuzana Abrinková tel.: 048/4330 458, mobil: 0918 505 220, e-mail: zuzana.abrinkova@banskabystrica.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Celomestská deratizácia v Bystrici
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM