Aktualizované Krimi

Bystrický súd rozhodol: Pachinger odsúdený v kauze nebankoviek sa nedočká obnovy konania

Patrik Pachinger si odpykáva sedemročné väzenie v kauze skrachovaných nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický súd rozhodol: Pachinger odsúdený v kauze nebankoviek sa nedočká obnovy konania
7
Galéria
Zdroj: TASR

Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, vo štvrtok zamietol návrh na povolenie obnovy konania, ktoré žiadal odsúdený Patrik Pachinger. Ten si odpykáva sedemročné väzenie v kauze skrachovaných nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia. Súd neuznal podmienky na povolenie obnovy konania a stotožnil sa tak s návrhom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Pachinger podal sťažnosť.

„Odsúdený poukazoval na tie skutočnosti, ktoré už boli predmetom samostatného posudzovania, vyhodnocovania a rozhodovania, či už ŠTS alebo Najvyšším súdom (NS) SR. Skutočnosti, na ktoré poukazoval, boli len opakovaním tých záverov a dôkazov, ktoré už boli vykonané plnohodnotne v celom rozsahu a prihliadalo sa na ne v rozhodovacej činnosti súdov,“ zhodnotil po verejnom zasadnutí prokurátor ÚŠP.

Najvyšší súd (NS) SR potvrdil Pachingerovi právoplatný trest vlani v marci. Do výkonu trestu odňatia slobody okamžite nenastúpil, dôvodom bola operácia očí a jeho práceneschopnosť. Začal si ho odpykávať až po tom, ako ho začiatkom júla 2018 polícia zadržala v bratislavskom Justičnom paláci. Sedieť by mal ešte asi rok, keďže do trestu sa mu započítava aj čas strávený vo väzbe.

Podľa prokurátora odsúdený momentálne využíva všetky zákonné opravné prostriedky, či už riadne alebo mimoriadne.

Ako pripomenul Pachingerov právny zástupca Martin Krakovský, ich kancelária podala v júni 2018 dovolanie na NS SR a jeho klient v auguste 2018 využil ďalšiu možnosť, keď podal návrh na povolenie obnovy konania. Ako advokát to rešpektuje, hoci on sám videl cestu skôr podaním dovolania. O tom ešte NS SR nerozhodol. Celý spis presunul na ŠTS a tým pádom nemôže s vecou pracovať.

Ako dodal, Pachinger bojuje za svoju pravdu, jeho situácia aj v rodine nie je jednoduchá. V obnovenom konaní mohla ako nový dôkaz slúžiť výpoveď Františka Matíka, ktorý bol roky stíhaný na úteku. V pôvodnom konaní nebol vypočutý.

Spolu s Pachingerom boli v súvislosti s podvodmi okolo nebankoviek stíhaní aj Dávid Brtva a Jozef Majský. Vytváraním falošných pohľadávok voči spoločnostiam mala trojica spôsobiť škodu vtedajších 448 miliónov korún, zo zatvorených pobočiek sa mali obohatiť o 53 miliónov ko­rún.

V OBRAZOCH: Patrik Pachinger na Špecializovanom trestnom súde
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM