Jakub Forgács Rôzne Správy

Bystrický poslanec Pohančaník v ROZHOVORE: Čo najviac trápi ľudí na Fončorde?

Na čo všetko by na Fončorde privítal viac financií a realizácia čoho ho najviac potešila? Aj to prezradil v rozhovore mestský poslanec Peter Pohančaník.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický poslanec Pohančaník v ROZHOVORE: Čo najviac trápi ľudí na Fončorde?
9
Galéria
Zdroj: archív Petra Pohančaníka

Pred pár týždňami sme vám priniesli rozhovor s mestským poslancom Martinom Majlingom (volebný obvod č. 3 – Rudlová, Sásová). Tentoraz sme vyspovedali Petra Pohančaníka, riaditeľa Folklórneho súboru Urpín, ktorý zastupuje volebný obvod č. 5 – Fončorda.

Aktuálne v spoločnosti rezonuje koronakríza. Máte na tento rok nejakú prioritu či priority, ktoré treba vo vašom obvode akútne riešiť?

Na sídlisku Fončorda, ktoré v Banskej Bystrici patrí z hľadiska času výstavby k tým najstarším, je vo viacerých častiach zrejmá značná opotrebovanosť miestnej infraštruktúry. Jedná sa hlavne o chodníky pre peších, vrátane schodísk, autobusové zastávky, lavičky, a pod., pričom do niektorých z nich sa neinvestovalo aj viac desaťročí. Okrem toho je potrebné riešiť nedostatok parkovacích miest pri obytných domoch, ako aj niektoré problémové križovatky, ale aj sociálne aspekty, ako sú napr. dopady prevádzky herní a kriminalita na sídlisku. Čiže tých priorít je určite viacero a nie je možné ich vyriešiť ani v priebehu jedného volebného obdobia, ale snažíme sa ich na výbore mestských častí, ako aj na občianskej rade kategorizovať podľa naliehavosti a postupne riešiť. Medzi poslancami sme si náš volebný obvod rozdelili na tzv. okrsky, pričom mne pripadli ulice v okolí Úsvitu, preto je pre mňa prioritou riešiť problémy občanov práve v tejto časti Fončordy.

A je naopak niečo, čo vás teší, že sa podarilo?

Teší ma, že medzi poslancami za Fončordu došlo k zhode, že v roku 2020 je vysokou prioritou riešiť obnovu veľmi frekventovanej Švermovej ulice, ktorá doteraz prechádzala len veľmi zriedkavými opravami. Začalo už aj výrubové konanie a nasledovať by mala rekonštrukcia chodníkov a nová výsadba zelene. Verím, že sa nám to napriek vzniknutej kríze podarí úspešne zrealizovať. Takisto ma teší, že sa v súvislosti s organizáciou európskej mládežníckej olympiády začalo s rekonštrukciou štadiónu na Štiavničkách a mesto tak bude mať ďalšie špičkové športovisko, ktoré bude slúžiť nielen športovcom ale aj obyvateľom mesta. Ako aktívneho cyklistu ma teší aj postupné budovanie cyklotrás v meste, ako aj celková podpora cykloturistiky.

Obracajú sa na vás s problémami aj priamo ľudia? Čo ich najviac trápi?

Kontakt s občanmi je pre poslanca veľmi dôležitý a je našou úlohou riešiť ich problémy. Sú to predovšetkým už vyššie spomenuté problémy s infraštruktúrou, s ktorou sú ľudia v dennodennom kontakte. Či už sú to poškodené chodníky a nedostatočné bezbariérové prístupy, ktoré najviac trápia mamičky s kočíkmi a seniorov, alebo nedostatok parkovacích miest, keďže dnes už takmer každá rodina vlastní osobné auto, niektoré aj viacero a v krátkej dobe je potrebné stanoviť parkovaciu politiku na sídliskách.

Stretli ste sa už aj s nejakými kurióznymi požiadavkami od občanov?

Nie zriedkavé sú protichodné požiadavky občanov, napr. kde jedni chcú vybudovať parkovacie miesta aj na úkor zelene, druhí sú zase proti a chcú zeleň ponechať. Rovnako aj chodníky alebo spevnené plochy bývajú často poškodené práve koreňmi stromov a ich rekonštrukcia nie je možná bez ich odstránenia, kde sú jedni občania proti a druhí zase za. Takéto požiadavky je preto potom potrebné vyhodnocovať veľmi citlivo a individuálne, pričom vždy bude skupina občanov, ktorá bude s daným riešením spokojná a tá druhá menej.

Peniaze hýbu takmer so všetkým. Na čo by ste vo svojom obvode potrebovali viac financií?

Ako uvádzate v otázke, väčšina problémových oblastí by sa dala vyriešiť zvýšeným objemom financií. Tie sú však, ako v každom rozpočte obmedzené a závisí od priorít mesta na čo budú využité. Verím, že sa nám ešte v tomto programovom období podarí získať aj mimorozpočtové zdroje, predovšetkým zo štrukturálnych fondov EÚ, a to na rekonštrukciu vnútroblokov na sídliskách Fončorda a Sásová, mestského parku, materských škôlok alebo vybavenie učební základných škôl. Vždy ma však teší, keď aj samotní občania priložia ruku k dielu a sami si upravia a vyčistia okolie svojich rodinných alebo bytových domov a prispejú tak k čistote a vzhľadu nášho mesta.

A keby ste sa mali pozrieť do vzdialenejšej budúcnosti, plánujete aj niečo väčšie?

Čo sa týka Fončordy, veľmi dôležité bude vyriešenie križovatky na Kyjevskom námestí, ktorá sa s rastúcim počtom áut stáva stále nebezpečnejšou a vznikajú tam mnohé kolízne situácie hlavne v časoch rannej a poobednej špičky. Verím, že jej rekonštrukcia na kruhový objazd (ak sa potvrdí, že toto riešenie je najlepšie) nebude otázkou vzdialenejšej ale veľmi blízkej budúcnosti. Takisto bude potrebné riešiť aj dopravu od Hotela Dixon smerom na kruhový objazd na Tajovského ulici, kde vznikajú zápchy, ktoré často brzdia aj mestskú hromadnú dopravu.

Máte nejaké obľúbené miesta v Banskej Bystrici, kde trávite čas? Ako najradšej?

Keďže máme doma ročného synčeka, veľmi sme si s manželkou obľúbili prechádzky s kočíkom popri potoku Tajovka smerom od plávarne na Štiavničkách až po Podlavice, prípadne si túto trasu chodím rád aj odbehnúť. Veľmi sa teším, že sa v tejto časti podarilo vybudovať cyklotrasu, ktorú takisto často využívam aj na bicykli. Takisto mám rád aj prechádzky popri potoku Udurná, táto časť Fončordy si však bude vyžadovať ďalšie investície za účelom jej revitalizácie. Veľmi radi, hlavne v aktuálnej situácii ohľadom koronavírusu, chodíme aj na prechádzky smerom na Suchý vrch, odkiaľ sú krásne výhľady na celú Banskú Bystricu.

V OBRAZOCH: Mestský poslanec Peter Pohančaník
9
Galéria
Zdroj: archív Petra Pohančaníka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM