Jakub Forgács Správy

Bystrický park zdobí nevšedná NOVINKA: Vyrástla tam tradičná kazašská jurta, FOTO

Jurtu, ktorú zaradili do Zoznamu svetového nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, pod Urpín priviezli a postavili zástupcovia Kazašského veľvyslanectva na Slovensku

Ilustračný obrázok k článku Bystrický park zdobí nevšedná NOVINKA: Vyrástla tam tradičná kazašská jurta, FOTO
12
Galéria

Tradičné obydlia Kazachov v piatok na pár hodín zdobí Park pod Pamätníkom SNP. „Dvanásťkrídlová jurta, kedysi tradičné prenosné obydlie charakteristické pre obyvateľov Veľkej stepi, je v súčasnosti skôr chápané ako symbol mieru, harmónie a svornosti. Jurta s pôvodným architektonickým riešením odráža úroveň kultúrneho rozvoja Turkicko-mongolských kmeňov,“ uviedla samospráva na sociálnej sieti.

„Jedinečnosť tohto typu obydlia, architektúra vytvorená z plsti a flexibilnej vŕbovej tyče, sa v tejto dobe stala pre Kazachov symbolom vlasti i starodávnej kultúry ľudí. Interiér je vyzdobený tkanými kobercami, ľudovými krojmi, hudobnými nástrojmi, koženými obrazmi a inými predmetmi umeleckých remesiel,“ píše mesto.

Ako ďalej uvádza, jurtu, ktorú s jej vyše dvetisícročnou históriou zaradili do Zoznamu svetového nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, do nášho mesta priviezli a postavili zástupcovia Kazašského veľvyslanectva na Slovensku.

„Pozrieť si ju môžete dnes do 17.00 hod.,“ dodala samospráva s tým, že do konca roka bude etnografická výstava Kazašská jurta predstavená aj v ďalších slovenských mestách.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Bystrický park zdobí tradičné obydlie Kazachov
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM