Jakub Forgács Rôzne

Bystrickí študenti si zmerajú vedomosti s rovesníkmi: Čaká ich test aj skladanie európskeho puzzle

Študenti z nášho mesta predvedú svoje znalosti o Európskej unii. V súboji desiatich škôl z regiónu absolvujú vedomostný test aj skladanie európskeho puzzle.

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí študenti si zmerajú vedomosti s rovesníkmi: Čaká ich test aj skladanie európskeho puzzle
Zdroj: Dnes24.sk

Zastúpenie Európskej komisie a 12 regionálnych informačných centier Europe Direct na Slovensku vyhlasujú tento rok už deviaty ročník celoslovenskej súťaže Mladý Európan. Súťaž je určená pre trojčlenné družstvá študentov 3. ročníkov gymnázií a stredných odborných škôl z celého Slovenska. Regionálne kolo súťaže, ktorého organizátorom je informačné centrum Europe Direct Banská Bystrica, sa bude konať v stredu 23. apríla v Slávnostnej aule Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela.

„Tento rok si pripomíname 10. výročie vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie. Naša integrácia do EÚ pozitívne ovplyvnila každodenný život ľudí. Slovákom dala nové práva a nové možnosti. Študenti ktorí sa zúčastnia súťaže Mladý Európan, si už inú ako zjednotenú Európu nepamätajú. Súťaž im poskytne príležitosť na lepšie spoznanie histórie, geografie, osobností a významných miest Európskej únie. Verím, že mladí ľudia spoznajú aj to čo nám vstup do EÚ priniesol, aké výhody nám Únia poskytuje a ako ich môžu naplno využívať.“ povedal v tejto súvislosti vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek. Záštitu nad tohtoročnou súťažou prebral podpredseda Európskej komisie pre medziinštituci­onálne vzťahy a administratívu Maroš Šefčovič.

Regionálneho kola v Banskej Bystrici sa zúčastnia tieto školy

  • Gymnázium J. Chalupku, Štúrova 13, Brezno
  • Gymnázium M. Kováča, Mládežnícka 51, Banská Bystrica
  • SOŠ hotelových služieb a obchodu, Jabloňová 1351, Zvolen
  • Hotelová akadémia, Malinovského 1, Brezno
  • Obchodná akadémia, Malinovského 1, Brezno
  • Spojená škola – Stredná odborná škola podnikania, Školská 7, Banská Bystrica
  • Gymnázium Ľ. Štúra, Hronská 3, Zvolen
  • Stredná odborná škola drevárska, Lučenecká cesta 2193/17, Zvolen
  • Stredná priemyselná škola dopravná, Sokolská 911/94, Zvolen
  • Spojená škola, Kremnička 10, Banská Bystrica

Prvé kolo regionálnej súťaže bude pozostávať z vedomostného testu o Európskej únii. V druhom kole preukážu súťažiaci svoje zručnosti v skladaní európskych puzzle. Do tretieho kola postúpia tri najlepšie súťažiace družstvá. V ňom ich čakajú zaujímavé vedomostné otázky doplnené obrázkami.

Víťazi regionálného kola postupujú do finálneho celonárodného kola. Národné kolo súťaže Mladý Európan sa uskutoční 12. júna 2014 vo Vysokých Tatrách. Na víťazov čakajú hodnotné a zaujímavé ceny.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM