Samospráva

Bystrickí poslanci sa jednomyseľne stotožnili so záujmom mesta. Pozrite, čo chcú

Mesto i poslanci chcú byť súčasťou Európskej Fuggerovskej cesty. Bystrici by sa tak ponúkla možnosť medzinárodnej spolupráce s ďalšími štyrmi mestami.

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí poslanci sa jednomyseľne stotožnili so záujmom mesta. Pozrite, čo chcú
6
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Mestskí poslanci v Banskej Bystrici sa v utorok jednomyseľne stotožnili so záujmom mesta zapojiť sa do medzinárodného projektu Európska Fuggerovská cesta. Účasťou sa Banskej Bystrici ponúka možnosť medzinárodnej spolupráce s ďalšími štyrmi mestami, a to nemeckým Augsburgom, rakúskymi Hall a Schwaz a talianskym Sterzingom, ktoré takisto spája fuggerovská história.

„Naším záujmom je zviditeľniť históriu a mesto v zahraničí a zároveň tak prispieť k záchrane Medeného hámra. Pri príležitosti 500. výročia smrti cisára Maximiliána I. v roku 2019 sa odporúča spustenie projektu na začiatok budúceho roka,“ informoval na rokovaní zastupiteľstva primátor Ján Nosko.

Prvým krokom bolo spojenie historikov na oboch stranách za účelom vytypovania možných nových poznatkov a definovania spoločných pilierov, na ktorých bude stáť spolupráca pri tvorbe Fuggerovskej cesty. Za Banskú Bystricu je ním mestský poslanec Vladimír Sklenka.

Druhým krokom má byť samotné zapojenie sa do projektu spoločne s Nemeckom, Talianskom a Rakúskom. Ten pripravuje nemecká strana – Gotz Beck, ktorý spravuje Fugger a Welser Museum a je riaditeľom turistického centra Regio Augsburg.

V súčasnosti sa pristupuje k tvorbe základného konceptu webovej stránky a letákov v štyroch jazykoch a zároveň marketingu cez lokálne možnosti každého partnera.

Ako na rokovaní mestského parlamentu zaznelo, štart a koordináciu projektu zabezpečí Augsburg. Vstupný finančný príspevok 10 000 eur poskytnú všetky zapojené mestá a poukážu ho na Regio Augsburg, ktoré vytvorí stránku, zabezpečí jej obsah a koordináciu projektu počas nasledujúcich rokov. Ďalšie finančné príspevky sa majú ročne pohybovať vo výške 2000 až 3000 eur. Počas trvania projektu sa očakáva spolupráca s múzeami, galériami či oblastnými organizáciami cestovného ruchu.

Konečný návrh medzinárodnej dohody dostane na stôl mestské zastupiteľstvo, ktoré ju musí schváliť.

Foto: ilustračné

Rokovanie zastupiteľstva v Bystrici
6
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM