Jakub Forgács Samospráva

Bystrickí poslanci rozhodli: Dopravná časť novej stanice bude patriť mestu

Koniec špekuláciám! Mesto si na odkúpenie skolaudovanej stanice vezme úver vo výške takmer 4 milióny eur.

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí poslanci rozhodli: Dopravná časť novej stanice bude patriť mestu
9
Galéria

Mestskí poslanci v Banskej Bystrici v utorok ukončili špekulácie o tom, či mesto skutočne odkúpi dopravnú časť novej autobusovej stanice, ktorej stavba finišuje. Väčšinou hlasov schválili podmienky jej nadobudnutia do majetku mesta a úver na odkúpenie skolaudovanej stanice vo výške 3,84 milióna eur s DPH.

„Som presvedčený, že je to dobrá správa pre Banskobystričanov. Ďakujem poslancom, ktorí vyjadrili podporu a zahlasovali za odkúpenie dopravnej časti autobusovej stanice. Týmto dávame definitívnu bodku za klamstvami a výmyslami, ktoré sa šírili na sociálnych sieťach,“ reagoval po hlasovaní primátor Ján Nosko.

Mesto už dávnejšie deklarovalo svoj záujem odkúpiť dopravnú časť, prevádzkovať ju, a teda mať kontrolu nad takým strategickým miestom, akým je autobusová stanica. „Po desiatkach rokov mesto bude môcť konečne zodpovedne reflektovať na potreby obyvateľov, bude môcť a vedieť koordinovať a organizovať mestskú hromadnú dopravu s prímestskou. Dáme bodku za strašidlom, ktoré bolo hanbou pre každého Banskobystričana,“ pripomenulo vedenie magistrátu.

Starý, chátrajúci objekt nedostavanej stanice „strašil“ v meste vyše 30 rokov, kým ho nezbúrali, na čo mnohí čakali, sa stalo realitou: Bystrický strašiak dostáva údery, začali búrať autobusovú stanicu!. Na rovnakom mieste by podľa investora, spoločnosti Primum, mala byť už v septembri otvorená moderná, hybridná stanica Terminal Shopping Center prepojená s obchodným centrom.

Proti poslanci BBA

Na utorkovom rokovaní zazneli v diskusii aj negatívne reakcie, že mesto sa zadlžuje a sponzoruje nákupné centrum. Podľa viceprimátora Jakuba Gajdošíka ročné splátky úveru vykryjú z príjmov autobusovej stanice, čiže dosah na rozpočet bude nula.

„V meste sú obrovské investičné dlhy. Máme za sebou Robotnícky dom, teraz autobusovú stanicu a pred nami napríklad dom kultúry. Som veľmi rád, že toto mesto má odvahu pustiť sa do veľkých problémov a dokáže ich rozumne a uvážlivo riešiť,“ konštatoval poslanec Ľubomír Motyčka.

Proti odkúpeniu dopravnej časti stanice a prijatiu úveru hlasovali poslanci z klubu Banskobystrická alternatíva. Ostro sa ohradili voči letákom, ktoré zaplavili mesto a ktoré na nich vyvíjali tlak, aby hlasovali „za“. Magistrát sa od letákov dôrazne dištancoval.

Pozrite si v priloženej fotogalérii vizualizácie novej bystrickej autobusky!

V OBRAZOCH: Vizualizácie útrob novej bystrickej autobusky
9
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM