Jakub Forgács Správy

Bystrická autobuska má byť najmodernejšou na Slovensku. Dočkáme sa už v septembri?

Mnohí Bystričania sa už nevedia dočkať novej autobusky. V poslednom čase však jej výstavba čelila problémom. Podarilo sa ich už zažehnať?

Ilustračný obrázok k článku Bystrická autobuska má byť najmodernejšou na Slovensku. Dočkáme sa už v septembri?
18
Galéria

Výstavba najmodernejšej autobusovej stanice na Slovensku v Banskej Bystrici finišuje. Termín otvorenia Terminal Shopping Center, hybridnej stanice, ktorá má obchodnú a dopravnú časť, čo je v zahraničí bežné, je september tohto roka. Konštatoval to v stredu pred médiami priamo na stavbe investor a spolumajiteľ spoločnosti Primum Ivan Hlaváček.

Problémy u dodávateľa

Priznal, že v poslednom čase sa vyskytli problémy u generálneho dodávateľa stavby, ktorý nestíhal termíny a nepoprel ani to, čo sa šírilo medzi Banskobystričanmi, že niektoré firmy a robotníci nedostali od neho zaplatené.

„Vieme o problémoch, s firmou Vítkovice Slovakia sme ich vyriešili tak, že sme prevzali celú stavbu do svojich rúk. Vošli sme do jednania s jednotlivými subdodávateľmi, posilnili sme celý tím našimi ľuďmi. Vidíte, že práce pokračujú. S Vítkovicami spolupracujeme, bez toho to nejde. Všetci máme záujem, aby sme dosiahli víťazný koniec,“ vysvetlil Hlaváček. Podľa neho prevzatie vedenia stavby im zaručí, že nedôjde k žiadnemu sklzu a septembrový termín sa dodrží.

„Nesmie to spôsobiť žiadny sklz. My už máme uzavreté zmluvy s firmami, ktoré v obchodnej časti budú mať svoje prevádzky. Tie plánujú už vianočný predaj a keby sme to nedostavali, mne ako spolumajiteľovi firmy by to spôsobilo veľmi veľké problémy. Toto nebezpečenstvo tu reálne hrozilo, preto sme museli urobiť razantný krok a prevziať vedenie stavby,“ dodal Hlaváček. Od júla by mali byť priestory v nákupnej časti už v rukách nájomcov, ktorí ich začnú vybavovať a postupne zariaďovať.

19 nástupísk

Hoci zvnútra stanice vidno, ako sa práce pohli, pri pohľade zvonka verejnosť pochybuje o tom, že sa septembrový termín stihne. „Najviac sa to pohne, keď sem v týchto dňoch nabehne spoločnosť Eurovia. Tá čakala, kým bude stavenisko pripravené. Keď sem vlietne, uvidíte ako sa to bude deň za dňom meniť. Položia asfaltové koberce, dorobia rampy, rondel, celé autobusové nádražie,“ reagoval Hlaváček.

Autobusové nádražie bude mať 19 nástupísk pre diaľkovú a prímestskú dopravu, ako aj MHD. Z obchodnej časti sa tam cestujúci dostanú eskalátorom. Najmodernejšie komunikačné systémy stanice budú prepojené s vlakovým terminálom.

Po skolaudovaní stavby mesto Banská Bystrica odkúpi jej dopravnú časť. Mesto chce mať totiž kontrolu nad takým strategickým miestom, akým je autobusová stanica.

Najmodernejšia na Slovensku

Podľa riaditeľa spoločnosti Primum Michala Milatu, na 13 000 štvorcových metroch predajnej plochy v obchodnej časti nad nádražím bude 40 prevádzok. Svoje služby tam ponúknu spoločnosti z oblasti potravín, občerstvenia, drogérie, odevov, obuvi, elektra či hračkárstva. Niektoré značky otvoria v Banskej Bystrici svoje prvé prevádzky.

„Bude to najmodernejšia stanica na Slovensku svojím vybavením, novými technológiami, navigačnými systémami či mobiliárom. V rámci strednej Európy bude určite biť prvú ligu,“ dodal Milata.

Pozrite si stavbu bystrickej autobusky v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Práce na bystrickej autobuske značne pokročili
18
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM