Jakub Forgács Správy

Bystrickí gymnazisti mieria poriadne vysoko: Stanú sa z nich vesmírni bádatelia

Študenti spod Urpína sa opäť zmenia na vedcov. Nedávno pracovali s reálnymi dátami z CERNu, teraz sa dokonca zamerajú na mimozemský výskum.

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí gymnazisti mieria poriadne vysoko: Stanú sa z nich vesmírni bádatelia
Zdroj: Dnes24.sk

Pätica nových škôl – gymnázií v Banskej Bystrici, vo Vranove nad Topľou, v Novej Bani a Detve sa tento rok zapojila do projektu Chain Reaction (Reťazová reakcia), ktorý na Slovensku už druhý rok mení žiakov základnej aj strednej školy so záujmom o prírodné vedy.

Projekt financuje Európska komisia v rámci Siedmeho rámcového programu pre výskum, technický rozvoj a demonštračné činnosti. Funguje od roku 2013 v 12 kra­jinách. Na Slovensku beží vďaka dlhoročnej spolupráci Sheffield Hallam University (SHU) s Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici, Katedrou fyziky Fakulty prírodných vied (FPV).

Návrhy zaujímavých bádateľských aktivít pre žiakov vznikli v Sheffielde, kde sú lídrom v invenčnej výučbe. Pedagógovia Katedry fyziky FPV UMB v Banskej Bystrici pripravili dve nové témy, ktoré rozširujú doterajšiu ponuku. Žiaci budú môcť pripraviť konferenciu o ozóne alebo skúmať, aké rastliny sú najvhodnejšie pre pestovanie v mimozemských podmienkach, napríklad pri dlhom kozmickom lete.

Chain Reaction počas svojho trvania osloví 180 škôl, 360 učiteľov fyziky a ďalších prírodovedných predmetov a takmer 11 000 žiakov. „V projekte sa riešia celospoločenské témy s potenciálom zaujať bežných žiakov, ktorí sú vnímaví. V prvom roku si napríklad mohli vybrať, či budú hľadať ekologické svietenie, snažiť sa nasýtiť svet, zostroja prenosnú vodnú elektráreň, pripravia webovú stránku o vesmíre, alebo budú skúmať, ako možno zabrániť asteroidom, aby zničili Zem. Ide naozaj o problémy viacerých vedných disciplín, ktorými sa zaoberajú vedecké tímy sveta," uviedla koordinátorka projektu Chain Reaction na Slovensku Janka Raganová.

Žiaci pracujú podobne ako vedci. Analyzujú problém, kladú výskumné otázky, pripravujú experimenty, formulujú a komunikujú závery, ku ktorým prišli.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM