Jakub Forgács Správy

Bystrickí bežkári majú dôvod na radosť. Obľúbenú Malachovskú zvážnicu opravili

Nadšenci zimných radovánok sa dočkali! Bežkársku trať, po ktorej sa behávajú i preteky Banskobystrická stopa, môžu nadchádzajúcu zimu opäť využívať!

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí bežkári majú dôvod na radosť. Obľúbenú Malachovskú zvážnicu opravili
24
Galéria
Zdroj: TASR

Štátny podnik Lesy SR ukončil opravu zosuvom poškodenej lesnej cesty medzi Skalkou a Pršanmi, známu ako Malachovská zvážnica. Úsek pri Ortútskom jazere sa prepadol v dĺžke niekoľko desiatok metrov ešte v roku 2014. Nadchádzajúcu lyžiarsku sezónu sa tak bežkári môžu vrátiť na svoju obľúbenú trasu, po ktorej sa behávajú i preteky Banskobystric­ká stopa.

Ako informoval hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek, hoci podnik cestu nevyužíva, k investícii vo výške 60 754 eur pristúpil z dôvodu, že ide o turisticky využívaný región a opravu vníma ako službu pre verejnosť.

„Náročná oprava si vyžiadala okrem iného aj predbežný geologický prieskum a projektovú prípravu. Vlastné terénne úpravy a spevnenie svahu trvali od augusta tohto roku. Rozsiahly pohyb terénu spôsobil prepad starej šachty nad Malachovom. Tá je zrejme pozostatkom intenzívnej banskej činnosti zo stredoveku, keďže v blízkosti Malachova sa v minulosti ťažila ortuť,“ priblížil Rezek.

Lesy SR v tomto roku opravili takmer 200 kilometrov lesných ciest za 20,3 milióna eur. Prevažná časť z nich má nový asfaltový povrch, ktorý v turisticky zaujímavých lokalitách, ako napríklad na Záhorí, v okolí Čierneho Balogu či na Liptove, ocenia najmä priaznivci cykloturistiky.

„Oproti minulým rokom sa investície do opráv lesných ciest podniku Lesy SR viac ako zdvojnásobili. Spravujeme lesnú cestnú sieť v celkovej dĺžke 5021 kilometrov, ktoré využívajú nielen lesníci a ostatní majitelia pozemkov i nehnuteľností v danej lokalite, ale čoraz častejšie aj turisti, cykloturisti či priaznivci bežeckého lyžovania,“ dodal Rezek.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery prvého snehu v uliciach Bystrice!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: V Bystrici napadol prvý sneh
24
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM