Jakub Forgács Krimi

Bystrickí bezdomovci: V meste ich žije približne 30, na týchto miestach sa najčastejšie zdržiavajú...

Potulujú sa mestom a niektorí ľudí obťažujú žobraním. V meste žijú podľa polície desiatky bezdomovcov. Hoci nie všetci strpčujú život Banskobystričanov, na svedomí majú bezdomovci v meste viacero priestupkov.

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí bezdomovci: V meste ich žije približne 30, na týchto miestach sa najčastejšie zdržiavajú...

„Banskobystrická mestská polícia nevedie evidenciu bezdomovcov, neukladá jej to žiadny zákon, ale z našich poznatkov je to približne okolo 30 bezdomovcov,“ informoval Róbert Dianiška, referent pre právnu oblasť mestskej polície Banská Bystrica. Ako pokračoval, toto číslo sa neustále mení, nakoľko bezdomovci migrujú po celom území republiky.

„Príslušníci mestskej polície najčastejšie riešia pitie alkoholu na verejných priestranstvách, obťažovanie občanov (žobraním, alebo zbierkami), znečisťovanie verejných priestranstiev, psy bez vôdzky pustené na voľno atď…,“ pokračoval Dianiška. A ktoré sú bezdomovcami najviac vyhľadávané miesta pod Urpínom? Ľudia bez domova sa najčastejšie zdržujú v lokalitách, kde je veľká migrácia občanov, a to v blízkostiach supermarketov a hypermarketov.

„Vyberanie pokút či postihovanie takýchto ľudí je zo strany štátu nedoriešené, je to tzv. diera v legislatíve,“ uviedol. Ako pokračoval, najčastejšie sú preto vykázaní z miesta, kde sa dopúšťajú nejakých priestupkov. „Ak znečistili verejné priestranstvo, tak je tam aj výzva na upratanie si neporiadku s rôznymi odpadkami,“ doplnil Dianiška.

Takýmto ľuďom sú podľa jeho slov príslušníkmi mestskej polície odporúčané charitatívne organizácie. „Posielať a nanútiť im to nikto nemôže. Protialkoholické záchytné stanice boli zrušené asi v roku 1995 a mesto Banská Bystrica takouto stanicou nedisponuje,“ do­dal.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM