Jakub Forgács Iné športy

Bystrickí atléti so želaním teplej zimy: Toto považujú za najväčšiu inšpiráciu do tréningov

Chodec Matej Tóth a kladivárka Martina Hrašnová z banskobystrickej Dukly, ktorí pre slovenskú atletiku vybojovali na Majstrovstvách Európy v Zürichu strieborné medaily, si zhodne v novom roku želajú teplú zimu. Pozrite, kde vidia najväčšiu inšpiráciu do tréningov.

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí atléti so želaním teplej zimy: Toto považujú za najväčšiu inšpiráciu do tréningov
Foto: Stanislav Černák

Matej Tóth si v priaznivom počasí trúfa hltať kilometre aj doma v Banskej Bystrici. Martina Hrašnová by si pomohla na odhodovom trenažéri pod strechou a aj výjazdom za teplom do zahraničia.

Olympijskej sezóne obetuje všetko

„Keby bola dobre teplá zima, mohli by sme kvalitne trénovať aj doma,“ zaželal si Matej Tóth, pre ktorého vraj bude nový rok oddychovejší, hlavne psychicky, odtrénovať však bude musieť všetko. „Obmedzím sústredenia, viac budem trénovať doma v Banskej Bystrici, častejšie využijem hypoxickú miestnosť na Dukle. Bude to rok náročný, majstrovstvá sveta nachystal Peking, a teda väčšie nároky si vyžiada aj aklimatizácia. Hneď po Pekingu by malo nasledovať sústredenie v Riu, akési spoznávacie, aby sme sa oboznámili s podmienkami, ktoré na nás na olympiáde čakajú,“ uviedol atlét. Ako doplnil, zvládnuť bude treba veľa cestovania, no a ani sa nenazdá a už odštartujú prípravu na olympijskú sezónu, ktorej obetuje všetko.

Uvoľnenejšie nároky v zimnej príprave považuje Matej Tóth za predzvesť olympijskej, ktorý priznal, že je dosť naviazaný na rodinu, preto takéto odľahčenie potrebujee. „V olympijskej príprave sa už ťažšie nájdu úľavy a zdroje načerpania energie bez psychického tlaku. Želanie v novom roku je prozaické, byť zdravým. Zranenia sa občas u mňa kopia, už to nie je bezproblémová príprava ako v mladosti. Vek nepustí, preto považujem za prvoradé vyhnúť sa nečakaným problémom. Správne načasovať formu, ako sa pripraviť na vrcholné podujatia už viem, skúsenosti sú na nezaplatenie,“ spomenul Tóth, ktorý vraj potrebuje, aby telo fungovalo, a to považuje za alfu a omegu vydareného roka.

Zdalo by sa, že Matej Tóth už všetko pozná. Čo ešte nie, vo všeobecnosti naformuloval. „Je to ešte veľa,“ zasmial sa. „Nepokladám sa za vševedka, k dokonalosti vždy bude niečo chýbať. Organizmus je komplikovaný v rôznorodosti, odhadnúť jeho adaptáciu na podmienky nebude jednoduché. Každý bude očakávať vyšpičkovaný výkon, do extrému, do maximálnych úrovní, špeciálne na olympiáde,“ povedal Tóth. Dodal, že ústretový krok k Riu urobí v nadchádzajú­com roku.

Uspokojí ju atak vlastného maxima

Martina Hrašnová sa v uplynulom roku často usmievala, najviac na majstrovstvách Európy v Zürichu, spolu s chodcom Matejom Tóthom nad striebornou medailou. „Keď bude zdravie, o to ďalšie sa postarám. Chuti mám dostatok, na sezónu sa teším, aj na tvrdé tréningy,“ skalopevne vyhlásila.

Striebro dokáže robiť zázraky a Martina Hrašnová si ho v Zürichu užila v plnej kráse. „Našli sme spôsob, aký mi vyhovuje, výkonnosť narastá. Majstrovstvá sveta v Pekingu v niečom pripomenú rok 2008, keď sa mi olympiáda vo Vtáčom hniezde úplne nevydarila,“ prezradila. Ako doplnila, viac však inšpiruje Rio, aj v príprave sa najviac rešpektuje rok 2016, s načasovanou gradáciou.

Predchádzajúca sezóna bola aj zdrojom poučenia. „V úvode mi chýbalo zimné hádzanie, až neskôr som posielala náčinie ďalej. Teraz by mi mal pomôcť aj náš priestor pod strechou v bývalej kuchyni Dukly. Vysoko vo výkonoch nerúbem, na nejaký rekord zatiaľ nepomýšľam, mnohé sú k sveťáku bližšie,“ povedala so slovami, že ju uspokojí atakovať vlastné maximum a slovenský rekord.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM