Jakub Forgács Správy

Bystrickej pedagogičke sa ušlo veľkej pocty: Je medzi finalistami ceny Učiteľ Slovenska

Medzi desiatku finalistov vybrala odborná porota aj Katarínu Striešovú, ktorá učí na ZŠ Ďumbierska 17. Aká bola jej reakcia po tomto úspechu?

Ilustračný obrázok k článku Bystrickej pedagogičke sa ušlo veľkej pocty: Je medzi finalistami ceny Učiteľ Slovenska
3
Galéria
Zdroj: archív Kataríny Striešovej

Odborná porota vybrala desať finalistov ceny Učiteľ Slovenska 2021. Prišlo takmer tisíc nominácií od verejnosti, z ktorých odborná porota pod vedením bývalej hlavnej školskej inšpektorky Viery Kalmárovej najskôr vybrala 30 učiteľov a následne finálnu desiatku. Je medzi nimi sedem žien a traja muži. Informovala o tom komunikačná manažérka Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica Eva Sládková.

Pestrý výber

Cieľom ocenenia je upozorniť na výnimočných pedagógov. „Výber v tejto fáze ocenenia nikdy nie je jednoduchý. Už aj preto, lebo rozdiely v plnení kritérií medzi účastníkmi na konci prvej desiatky a na začiatku druhej desiatky nie sú vôbec priepastné. To, samozrejme, vedie k tomu, že porotcovia veľmi podrobne analyzujú obsah prihlášok, v ktorých účastníci definujú svoju činnosť,“ povedala Kalmárová s tým, že najzásadnejší vplyv na hodnotenie malo to, ako dokážu učitelia pri výučbe zohľadňovať individualitu žiakov. Rovnako aj to, či sú ochotní skúšať nové inovatívne metódy a ako ich vymieňajú v rámci učiteľskej komunity.

Medzi desiatkou finalistov sú pedagógovia, ktorí učia jazyky aj technické predmety, matematikári, dejepisári či takí, čo učia na prvom stupni najmenších žiakov. Vo finálnej desiatke sú zastúpení učitelia z celého Slovenska. „Komenského inštitút pracuje s výnimočnými učiteľmi, vieme, že ich je na Slovensku naozaj dosť, sú ochotní neustále sa vzdelávať. Považujeme za dôležité, aby sa o nich viac vedelo, aby boli inšpiráciou aj pre iných pedagógov a hlavne, aby sa pozdvihla prestíž učiteľského povolania,“ uviedla Zuzana Labašová z Komenského inštitútu. Medzi finalistami sú pedagógovia z rôznych miest, zo súkromných aj štátnych škôl, dokonca jedna pedagogička aj z nemocničnej ško­ly.

Svoje želiezko v ohni má aj Banská Bystrica. Do TOP 10 totiž porota vybrala aj Katarínu Striešovú, pedagogičku zo ZŠ Ďumbierska 17.

Reakciu Kataríny Striešovej na tento úspech nájdete na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Katarína Striešová je medzi finalistami ceny Učiteľ Slovenska 2021
3
Galéria
Zdroj: archív Kataríny Striešovej
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM