Jakub Forgács Správy

Bystrická nemocnica sa zapojila do jedinečného projektu: Lieči už aj na diaľku

Nemocnica je súčasťou pilotného projektu zavádzania telemedicíny na Slovensku. Čo to znamená v praxi?

Ilustračný obrázok k článku Bystrická nemocnica sa zapojila do jedinečného projektu: Lieči už aj na diaľku
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) F.D. Roosevelta Banská Bystrica je súčasťou jedinečného projektu, ktorý testuje diagnostiku a poskytovanie zdravotnej starostlivosti pri vybraných ochoreniach „na diaľku“, za využitia moderných technológií. Informovala o tom Ružena Maťašeje, hovorkyňa nemocnice.

Desiatky setov

„Cieľom projektu je vývoj a testovanie setu meracích zariadení a softvéru, ktoré odosielajú a spracovávajú namerané hodnoty vitálnych funkcií pacientov. Na základe pravidelného merania teploty, saturácie kyslíkom, tlaku, glukózy alebo váhy pacientom, dokáže lekár monitorovať jeho stav bez toho, aby pacient musel byť fyzicky v nemocnici alebo v ambulancii. Lekár tak vie včas zachytiť zmeny stavu a reagovať úpravou liečby,“ uviedla Maťašeje.

Na Hepato-gastroenterolo­gickom oddelení II. Internej kliniky SZU podľa jej slov v súčasnosti používajú už desiatky setov. „Jeden set obsahujem tlakomer, teplomer, váhu a glukomer. Pacienti si nimi merajú svoje funkcie podľa lekárom navrhnutého plánu meraní, ktorý je nastavený aj v informačnom systéme. Ak hodnota merania nie je evidovaná, resp. ak významne prekračuje stanovený štandardný interval hodnoty, systém umožňuje alert/ upozornenie,“ vysvetlila hovorkyňa.

Takýmto spôsobom na klinike monitorujú zdravotný stav u pacientov s ochorením pečene, ktorí si merajú hodnoty glykémie, keďže pečeň je hlavný orgán metabolizmu cukru v organizme. „Monitorujeme ich tlak a pulz a samozrejme váhu, pretože zadržiavanie vody je citlivým signálom, že sa v organizme pacienta v súvislosti s jeho ochorením niečo deje. Telemedicína lekára nenahrádza, ale môže významne odbremeniť pacienta od nadmerného dochádzania do nemocice a napriek tomu zvýšiť našu starostlivosť o pacienta,“ vysvetľuje MUDr. Ľubomír Skladaný, PhD., prednosta II. Internej kliniky SZU.

Viac o telemedicíne sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM