Správy

Bystrická Murgaška vzdeláva študentov už 100 rokov. Chystá veľké oslavy

Štátna odborná škola kovorobná, terajšia "Murgaška", vzdeláva študentov od roku 1919. V posledných rokoch sa dlhodobo umiestňuje na vrchole rebríčka najlepších odborných škôl nielen v kraji, ale na celom Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická Murgaška vzdeláva študentov už 100 rokov. Chystá veľké oslavy
3
Galéria
Zdroj: TASR

Stredná priemyselná škola Jozefa Murgaša (SPŠJM) v Banskej Bystrici oslavuje storočnicu svojho vzniku. Pri tejto príležitosti škola pripravila Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční 29. novembra. Na jej pôdu zavítajú absolventi i priatelia školy, ktorí v školských laviciach môžu nostalgicky zaspomínať na svoje školské časy. Informovala o tom učiteľka Mária Hromadová.

„Odborné učebne i triedy, v ktorých sa dnes vzdeláva viac ako 630 žiakov v 21 triedach, v odboroch elektrotechnika, informačné a sieťové technológie a multimédiá, budú otvorené pre verejnosť od 9:00 do 13:00“ uviedol Kamil Kordík, riaditeľ SPŠJM s tým, že záujem o štúdium na „Murgaške“, ako ju najmä Banskobystričania volajú, každoročne narastá.

„Murgaška by ani zďaleka nebola taká úspešná, nebyť vzdelaných, inšpiratívnych a cieľavedomých ľudí, ktorí prešli jej bránami. Mnohí z nich sú úspešní nielen v technických, ale dokonca aj v humanitných odvetviach. Ako máloktorá škola na Slovensku sa môžeme pochváliť i tým, že niektorí naši žiaci sa po štúdiu na vysokej škole vrátili späť ako pedagógovia, ktorí svoje vedomosti odovzdávajú ďalším žiakom,“ zdôraznil Kordík, ktorý je rovnako jej absolventom.

„Storočnica jednoznačne nesie so sebou aj príležitosť na predsavzatia. Do novej etapy existencie školy vstupujeme s veľkými nádejami a plánmi, aby si naša škola udržala pevné postavenie v odbornom školstve, ba dokonca ešte viac zvýraznila svoju prestížnu povesť,“ dodal Kordík.

Súčasťou osláv školy 29. novembra je aj slávnostný program pod záštitou zriaďovateľa Banskobystrického samosprávneho kraja o 17:00 v priestoroch banskobystrickej Štátnej opery.

Štátna odborná škola kovorobná, terajšia „Murgaška“, vzdeláva študentov od roku 1919. V posledných rokoch sa dlhodobo umiestňuje na vrchole rebríčka najlepších odborných škôl nielen v kraji, ale na celom Slovensku. V roku 1919 sídlila v tzv. Golnerovom dome na Námestí SNP a navštevovalo ju 24 študentov.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: SPŠ Jozefa Murgaša
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM