Marcel Páleš Kultúra

Bystrická kapela Peacock Ball: Volá sa podľa songu Hammela a Vargu, hrá starý dobrý hardrock

Peacock Ball, kapela z Banskej Bystrice, je síce ešte len kdesi v plienkach, už sa však ukazuje vo veľmi dobrom svetle. Vidieť ich nielen na domácej pôde pod Urpínom, ale aj za hranicami mesta či dokonca Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická kapela Peacock Ball: Volá sa podľa songu Hammela a Vargu, hrá starý dobrý hardrock
Zdroj: Dnes24.sk

„Kapela vznikla pomerne dosť rýchlo. Ja a klávesák Peťo sme predtým hrali v jednej kapele menom Kontinuum, ale už dlhší čas sme cítili, že hudobný žáner nám až tak nevyhovuje. A tak sme sa rozhodli založiť svoj vlastný projekt, ktorého cieľom bolo hrať starý, dobrý hardrock 60–70 rokov,“ priblížil okolnosti vzniku Peacock Ball Vladimír Šipkovský.

Paví ples?

Oslovili pár známych, ale istú dobu potrvalo, kým našli vhodných členov. Momentálne tvorí kapelu kvarteto hudobníkov: Andrej Kováčik (gitara), Peter Komora (hammond SK), Vladimír Šipkovský (basová gitara) a Martin Mojžiš (bicie).

A ako to bolo s originálnym názvom kapely? „Na začiatku padlo veľa návrhov na názov pre kapelu, ale nakoniec sme sa všetci zhodli na jednom. Podľa pesničky Páví ples z albumu Zelená pošta od Pavla Hammela a Mariána Vargu,“ prezradil Šipkovský. Kapela sa rozbiehala v príjemnom duchu. Prvé pesničky naskúšali dosť rýchlo a čoskoro nasledoval prvý koncert v Cult Clube. Koncert odohrali aj s kapelou Kontinuum. Až ďalšie koncerty začali určovať ich štýl a imidž kapely. Skladali ďalšie a ďalšie piesne.

„Najprv sa riešili nápady z Peťovho a môjho šuflíka, ale netrvalo dlho a Andrej nám ukázal, že je vynikajúcim autorom. A tak sa nám repertoár rozrástol na 15 pesničiek, z ktorých 9 je aj na našom prvom albume Voices from the Deep,“ vysvetlil Šipkovský.

S Collegium Musicum na jednom pódiu

Počas roka sa im podarilo odohrať niekoľko koncertov a letných festivalov. Z tých najväčších a najzaujímavejších je to napríklad Rockscape 2013 vo Vlkanovej, kde si na jednom pódiu zahrali s Collegium Musicum. Ďalší výnimočný festival, na ktorom sa predstavili, sa konal v susednom Česku (Meziříčko u Železavy), a to undergroundový festival Konec léta u Skaláka.

Medzičasom nadviazali výbornú spoluprácu aj s bystrickými literátmi zo zoskupenia Generácia Nula. Zaujímavo tak dokázali prepojiť poéziu s hudbou. Domáci ich takto mohli vidieť na podujatiach v Klube 77 či na dvojdňovom festivale SLOVOMfest v Cikkerovej sieni v historickej Radnici.

„Do budúcnosti by sme chceli nahrať druhý album a samozrejme čo najviac koncertovať. Asi takým najväčším cieľom na rok 2014 by bolo priniesť našu hudbu českým poslucháčom a odohrať čo najviac letných festivalov po Čechách a Slovensku,“ prezradil plány do budúcnosti kapely Vlado Šipkovský.

Foto: archív Peacock Ball

Bystická kapela Peacock Ball
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM