Jakub Forgács Správy

Bystričanov trápia nájazdy diviakov. Na TÝCHTO uliciach už boli videné, ako sa to rieši?

Od začiatku roku 2019 Mestská polícia Banskej Bystrici k dnešnému dňu prijala 13 oznámení o pohybe diviačej zveri v meste.

Ilustračný obrázok k článku Bystričanov trápia nájazdy diviakov. Na TÝCHTO uliciach už boli videné, ako sa to rieši?
3
Galéria
Zdroj: TASR

Problém s diviakmi je vo viacerých mestách a v posledných dňoch ho pociťujú aj Bystričania. „Minulý rok sme zaznamenali výskyt v oblasti Kalvárie a pod Belvederom nad oplotením plážového kúpaliska a v riešení boli aj lokality Uhlisko a Podlavice,“ uviedla pre spravodajský portál Bystrica 24 Dominika Smoleňová, editorka Radničných novín.

„Od začiatku roku 2019 Mestská polícia Banskej Bystrici k dnešnému dňu prijala 13 oznámení o pohybe diviačej zveri v meste, a to na uliciach: Tulská, Havranské, Internátna, Pieninská, Čerešňová, Pod Stráňou, Šalgotarjánska. Ide o divú zver, ktorá zabieha z poľovného revíra do obytnej zástavby,“ pokračovala Smoleňová.

Všetky podnety o výskyte diviačej zvery v intraviláne mesta má podľa jej slov riešiť príslušný poľovný revír, pri ktorom sa zver najbližšie vyskytuje. Okresný úrad Banská Bystrica – pozemkový a lesný odbor môže vydať rozhodnutie o mimoriadnom odstrele takejto zveri.

Mestská polícia Banská Bystrica v tejto veci postupuje tak, že všetky oznamy preposiela na Okresný úrad v Banskej Bystrici (OÚ BB) na príslušný odbor, ale aj poľovníkom z dotknutého poľovného združenia. „Zamestnanci OÚ BB následne zaujmú stanovisko ako jediní kompetentní vo veci konať a na základe ich odborného stanoviska vydajú vo veci riadne rozhodnutie na odlov alebo odchyt voľne žijúcej zveri. Bez takéhoto rozhodnutia nie je možné v tejto veci konať,“ píše sa vo vyjadrení Mestskej polície.

„Poľovníkom z príslušného poľovného združenia, teda na ktorého území sa pohybuje voľne žijúca zver, sa vec oznamuje e-mailom alebo telefonicky. Tí, podľa dohôd, buď vykonajú odchyt alebo odlov,“ uvádzajú muži zákona s tým, že tento postup je dohodnutý s OÚ BB.

„Aktuálne sa pripravuje vydanie rozhodnutia OÚ BB na odchyt alebo odlov voľne žijúcej zveri v lokalite Nad Plážou, resp. za Ulicou T. Andrašovana a v miestach hraničiacich s Belvedérom,“ dodala Smoleňová.

Pozrite si na videu a záberoch v galérii diviaka, ktorý sa v septembri 2018 v noci vybral na Dolnú ulicu!

Foto: ilustračné

Zdroj: Facebook
V OBRAZOCH: Diviak si to namieril priamo do centra Bystrice
3
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM