Jakub Forgács Správy

Bystričanov poteší NOVINKA: Na jednom zo sídlisk vyrastie oddychová zóna, FOTO

Vyše 60 stromov a množstvo kvetov bude vysadených na rozlohe 1,76 ha. Projekt je koordinovaný v spolupráci so Strednou odbornou školou Pod Bánošom.

Ilustračný obrázok k článku Bystričanov poteší NOVINKA: Na jednom zo sídlisk vyrastie oddychová zóna, FOTO
4
Galéria

Posilnenie biodiverzity a zlepšenie klimatického prostredia v lokalite na Rudohorskej ulici je zámerom projektu, s ktorým Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES) mesta Banská Bystrica uspeli v grantovom programe Pre budúcnosť. V jeho 2. ročníku, vyhlásenom Nadáciou Slovenskej sporiteľne, uspelo celkovo 21 projektov, ktoré vyberala hodnotiaca komisia zložená z renomovaných odborníkov. Informoval o tom Miroslav Strelec z Kancelárie primátora so slovami, že verejnoprospešnou aktivitou bude v Sásovej vytvorený poloparkový priestor. „Vysadia sa nové druhy stromov a vysiate budú lúčne kvety,“ poznamenal.

Problémy v lokalite

„V danej lokalite evidujeme dva hlavné problémy. Prvým je nedostatok stromovej výsadby, ktorý sa podpisuje pod prehrievanie vzduchu a vysoké vyparovanie vody z pôdy. Druhým je nízka biodiverzita rastlín spôsobujúca celkový úbytok hmyzu, zároveň znižujúca vizuálnu atraktivitu lokality a súčasne i jej návštevnosť. Projektom, na ktorý sme získali grant vo výške 13-tisíc eur, zvýšime rozmanitosť druhov stromov a kvetenstva v existujúcom priestore, a tiež vytvoríme nový priestor pre život hmyzu a včiel,“ povedal Ivan Šabo, riaditeľ ZAaRES-u.

Vyše 60 stromov a množstvo kvetov bude vysadených na rozlohe 1,76 ha. Projekt je koordinovaný v spolupráci so Strednou odbornou školou Pod Bánošom. Na jeho realizácii sa bude podieľať okolo 50 dobrovoľníkov, ktorí odpracujú približne 250 hodín. Následnú starostlivosť o celý priestor zabezpečí ZAaRES v spolupráci so študentmi a pedagógmi strednej školy, ktorí súčasne využijú lokalitu na praktické vyučovanie.

„Zlepšenie životného prostredia a mikroklímy, podpora biodiverzity, zmiernenie dôsledkov klimatickej zmeny či úspora energií a prírodných zdrojov. To je len časť oblastí, ktoré v rámci Nadácie Slovenskej sporiteľne podporujeme. Záujem o grant Pre budúcnosť bol v porovnaní s minulým rokom vyše dvojnásobný. Kým v 1. ročníku sa o podporu uchádzalo 154 organizácií, tento rok ich bolo až 364,“ poznamenala Barbara Henterová, správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne.

Vzťah k prírode

Realizáciou projektu bude podľa slov Strelca ráz sídliska pretvorený do podoby, ktorú si želajú obyvatelia. Vysadením hlavnej aleje popri schodisku na Rudohorskej ulici sa zmierni negatívny dopad prehrievania lokality a jej vysoká prašnosť. Pod stromami vznikne priestor na osadenie lavičiek.

„Teší ma, že bol ZAaRES úspešný pri získaní grantu, o ktorý sa uchádzali stovky záujemcov. Verím, že obyvateľom dotknutej lokality sa pozitívne zmení mikroklíma sídliska. Výsledný projekt oddychovej zóny vizuálne obohatí dané miesto, a som presvedčený, že jeho realizáciou sa ešte viac posilní vzťah Sásovčanov k prírode. Aj vďaka takýmto projektom sa buduje komunita, prehlbuje vzťah človeka k životnému prostrediu a zapájajú sa obyvatelia do verejného života,“ uviedol primátor Ján Nosko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: ZAaRES získal grant na vybudovanie oddychovej zóny v Sásovej
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM