Jakub Forgács Rôzne

Bystričanov k urnám nelákajú iba eurovoľby: Rozhodujú aj o spaľovni na Graniari, či hoteli pri Pamätníku SNP

Niektorých Banskobystričanov viac oslovila mestská anketa k investičným zámerom mesta než samotné voľby do Európskeho parlamentu. V meste je 80 volebných okrskov a 10 anketových miest v ich tesnej blízkosti.

Ilustračný obrázok k článku Bystričanov k urnám nelákajú iba eurovoľby: Rozhodujú aj o spaľovni na Graniari, či hoteli pri Pamätníku SNP
Zdroj: Webnoviny.sk

Banská Bystrica organizuje počas dnešných volieb do Európskeho parlamentu aj anketu, v ktorej sa môžu voliči vyjadriť k niektorým investičným zámerom mesta. Volebných okrskov je priamo v meste 80 a anketových miest, ktoré sú v ich tesnej blízkosti, desať. Jedno z nich je aj na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela na Tajovského ulici, kde sídli okrsok č. 12, pod ktorý spadá aj časť mesta Na Graniari. Miestni občania sa už niekoľko rokov snažia zabrániť spusteniu pyrolýznej spaľovne. V tej sa má likvidovať najmä biologický odpad z blízkej Rooseveltovej nemocnice.

„Od rána, ako sa otvorili volebné miestnosti, sme do 12. hodiny mali do 150 ľudí, ktorí prišli vyjadriť svoj nesúhlas so spustením spaľovne,“ reagovala hovorkyňa petičného výboru Henrieta Petrincová. Ako tvrdí, mnohí obyvatelia Graniara, prišli iba kvôli ankete, napríklad aj študenti vysokých škôl, ktorí bývajú na internátoch v okolí. Do susednej miestnosti, kde sa hlasuje v eurovoľbách, ani nevošli.

„Zo 636 zapísaných voličov, prišlo doteraz hlasovať 53 občanov,“ konštatovali v rovnakom čase členovia tamojšej okrskovej volebnej komisie. „Budeme tu až do 18. hodiny a dúfame, že príde čo najviac občanov vyjadriť svoj nesúhlas so spustením spaľovne. Už trikrát ju na skúšku spustili, ten smrad a hluk si neviete predstaviť. Nateraz je jej prevádzka iba prerušená. Máme však strach, že niekto príde a začne spaľovať. Dúfame, že náš hlas bude pre poslancov mestského zastupiteľstva záväzný. V poslednej petícii sa proti pyrolýznej spaľovne postavilo vyše 6 500 ľudí,“ dodala Petrincová. „Bývam na Graniari a som proti spaľovni. Prišla som aj voliť,“ odpovedala volička Daniela Klimentová.

Otázky mestskej ankety sú formulované s cieľom zistiť názor Banskobystričanov nielen na spustenie pyrolýznej spaľovne na Graniari, ale i vybudovanie hotela v areáli Pamätníka SNP, výstavbu malej vodnej elektrárne v Iliaši a pre občanov volebného okrsku č. 56 aj názor na výstavbu garáží medzi ulicami Šalgotariánska a Trieda Hradca Králové. Anketu počas eurovolieb realizujú dobrovoľní anketári, ktorí túto funkciu vykonávajú bez nároku na honorár.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM