Jakub Forgács Rôzne

Bystričania v sebe nezaprú obchodného ducha: Blší trh na Facebooku!

Sociálne siete už v súčasnosti môžete využiť naozaj na čokoľvek. Dôkazom je aj facebooková skupina, na ktorej Bystričania predávajú a kupujú veci od výmyslu sveta.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania v sebe nezaprú obchodného ducha: Blší trh na Facebooku!
Zdroj: TASR

Bystričan Miroslav Béreš je adminom facebookovej skupiny Blši trh Banská Bystrica, ktorá slúži ako klasický blší trh, na predaj a nákup kadečoho. Založil ju ešte v júni 2012 a v súčasnosti má vyše 2400 členov. „Inšpiráciou bola vtedy dokončená rekonštrukcia našej starej tržnice. Ako mnohí vedia z pobytu v zahraničí, blšie trhy lákajú návštevníkov aj domácich – napr. blší trh pri viedenskom Naschmarkte, ktorý organizuje Mesto Viedeň. Dúfal som, že časom aj Banská Bystrica začne na vynovenej tržnici organizovať pravidelné blšie trhy,“ povedal pre Bystrica 24 Béreš.

Ako pokračoval, nechcelo sa mu však čakať, preto sa rozhodol, umožniť obchodovanie formou blšieho trhu aspoň na Facebooku. „Žiaľ, na skutočný blší trh v centre mesta čakáme dodnes. Pritom takéto pravidelné, možno aj každotýždenné podujatie by mohlo lákať návštevníkov do Banskej Bystrice počas celého roka a to by zvýšilo cestovný ruch v meste aj mimo hlavnej turistickej sezóny,“ vysvetlil.

Dom aj staré putá

V skupine Blší trh Banská Bystrica sa podľa Béreša snažia udržať atmosféru klasického blšieho trhu, takže sa tu väčšinou nájdu veci, ktoré by sa dali predávať aj v stánku – hračky, oblečenie, obuv, knihy, hudobniny, športové náčinie, kuchynské vybavenie, elektronika, staré platidlá, známky a tak podobne.

„Občas chce niekto predať aj byt, auto alebo aj iné veci, ktoré by sa na stolík v stánku nezmestili. Z kuriozít sa napríklad nedávno objavil pokus predať kopu hliny, ale mali sme na nástenke aj funkčné putá z roku 1670 alebo historickú zbierku 22 fajok,“ vymenoval Béreš.

Skupinu čistia každodenne

Ako ďalej uviedol, občas sa stane, že sa niekto pokúsi propagovať v skupine svoje podnikanie, prípadne sa snaží získať členov pre iné skupiny na Facebooku alebo predáva ako obchodník. Najčastejšie sú to vraj kozmetika, produkty „pre zdravie“ alebo šperky.

„Skupinu Blší trh Banská Bystrica sa snažíme "čistiť“ každodenne, ale keďže – našťastie – žijeme aj reálnym životom mimo Facebooku, niekedy nám to chvíľu trvá," povedal Béreš a ako dodal, nakoniec však za takýto príspevok každého previnilca dostihne ich pravidlo vylúčenia zo skupiny s možnosťou znovu sa prihlásiť, ak má naozaj záujem byť v skupine.

Čítajte tiež:

Bystrické mamičky, a o tomto viete? Burza, kde zoženiete vecičky pre svoje ratolesti!

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Bystrica nebola Bystricou

Nárečie v okolí Bystrice skrýva naozaj krásne výrazy: Priznajte farbu, rozumiete vôbec týmto slovám? :)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM