Jakub Forgács Správy

Bystričania, tieto zmeny sa vás týkajú: Na železnici pribudli nové vlaky!

Bystričania, ak cestujete vlakom, zbystrite pozornosť. Železničná spoločnosť Slovensko od marca doplnila cestovné poriadky. Tešiť sa môžete na nové spoje aj prípoj.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania, tieto zmeny sa vás týkajú: Na železnici pribudli nové vlaky!
Foto: Rastislav Búgel

Na slovenské koľajnice pribudlo 11 nových spojov, ďalším trom vlakom sa predĺžila trasa a 16 vlakov zmenilo svoje časy odchodov či príchodov podľa požiadaviek cestujúcich. Také sú zmeny cestovného poriadku, ktoré od 1. marca zaviedla do praxe štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

„Týmito doladeniami cestovného poriadku sa zlepší dochádzanie do práce či do škôl a vylepší sa dostupnosť regiónov počas víkendov,“ opísala hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová. Spoje pribudli napríklad na trase medzi Zvolenom a Banskou Bystricou, Bratislavou, Malackami a Kútmi, tiež medzi Senicou a Kútmi, Žilinou a Čadcou či Nálepkovom a Margecanmi.

„V decembri sme sľúbili, že budeme operatívne riešiť prípadné potreby zahustiť dopravu alebo posunúť spoje v čase pre zlepšenie vyplývajúce zo zmien a nárastu cestujúcich. Sľub plníme,“ zdôraznil riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt.

Štátny dopravca zaznamenal od decembra minulého roka približne 15-% nárast cestujúcich. Najvýraznejšie pritom stúpol záujem o cestovanie diaľkovými vlakmi počas väčších sviatkov. „Preto ZSSK okrem tradičného každoročného plánovaného posilnenia vlakov počas veľkonočných sviatkov pridá dva nové posilové vlaky, jeden pred a jeden po Veľkej noci,“ doplnila Morháčová.

Konkrétne zmeny na bystrickej železnici

Dopravca zaviedol aj nový prípoj zo Zvolena do Banskej Bystrice k diaľkovému rýchliku Krivín, ktorý premáva z Bratislavy do Zvolena. „Cieľom je umožniť cestujúcim plynulo pokračovať do ďalších staníc banskobystrického regiónu,“ priblížila Morháčová. Osobný vlak zo Zvolena do Banskej Bystrice tak pôjde o 16 minút neskôr. Zo Zvolena bude vyrážať o 20:08 a do Banskej Bystrice príde o 20:40.

Nové vlaky na úseku Zvolen – Banská Bystrica v pracovné dni:

  • Os 7334 Zvolen (7:25) – Banská Bystrica (8:01)
  • Os 7339 Banská Bystrica (15:57) – Zvolen (16:29)

ZSSK pridala nové vlaky po dohode s banskobystrickým samosprávnym krajom a po prísľube koordinácie verejnej dopravy na tomto úseku.

Časové vylepšenia jazdy vlakov na úseku Zvolen – Banská Bystrica:

  • Pôvodne REX 750 ide ako osobný vlak Os 7336, ktorý jazdí denne zo Zvolena (8:52) do Banskej Bystrice (9:23) o polhodinu neskôr. Došlo k doplneniu hodinovej taktovej dopravy v úseku Zvolen – Banská Bystrica v rannej špičke.

Foto: ilustračné

Bystrica 24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM