Jakub Forgács Správy

Bystričania sa rozhýbu. Mestom prejdú "pešibusy" aj svetelná cyklojazda

Cieľom Európskeho týždňa mobility bude aj tento rok povzbudiť ľudí, aby si vybrali aktívne spôsoby dopravy alebo spojili chôdzu a cyklistiku s verejnou dopravou.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania sa rozhýbu. Mestom prejdú "pešibusy" aj svetelná cyklojazda
3
Galéria
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Banskobystrická samospráva sa opäť zapojí do Európskeho týždňa mobility. Táto európska iniciatíva nabáda mestá i obce zavádzať a podporovať trvalo udržateľné dopravné opatrenia a vyzývať obyvateľov, aby si vyskúšali alternatívy k používaniu automobilov. V spolupráci s Občianskou cykloiniciatívou Banská Bystrica mesto organizuje rôzne zaujímavé aktivity. Inak to nebude ani budúci týždeň od 16. do 22. septembra. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Mojžišová.

„Aj tento rok sme prijali výzvu zapojiť sa do kampane. Stále sme mesto športu a toto je výborná príležitosť, ako podporiť pohyb u všetkých vekových skupín obyvateľstva. Ľuďom, ktorí dávajú prednosť ekologickejším dopravným prostriedkom sa snažíme vychádzať v ústrety. Požičiavame elektrobicykle, nedávno sme otvorili prvú cyklotrasu a v meste pribudli aj stojany, nabíjačky či cykloboxy. Preprava z miesta na miesto sa tak pre cyklistov stáva stále jednoduchšou,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Spojenie chôdze a cyklistiky s verejnou dopravou

Aj tento rok sú pre Bystričanov pripravené podujatia. Budú v súlade s vyhlásenou témou ročníka Bezpečná chôdza a cyklistika, ktorá je prezentovaná mottom kampane „Prejdime sa spolu!“ Cieľom je povzbudiť ľudí, aby si vybrali aktívne spôsoby dopravy alebo spojili chôdzu a cyklistiku s verejnou dopravou.

„Aktivít v našom meste je mnoho, no každý musí začať sám od seba. Verím, že Európsky týždeň mobility bude pre mnohých inšpiráciou a príležitosťou na to, aby nechali auto doma a skúsili formu dopravy, ktorá je prijateľnejšia aj pre naše životné prostredie. Verím, že do pripravených podujatí sa zapojí čo najviac ľudí,“ hovorí Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica.

Pešibusy aj svetelná cyklojazda

Od pondelka, 16. septembra 2019 niektoré mamy či otcovia neodvezú svoje deti do školy autom. V našom meste totiž začnú premávať „pešibusy“. Ide o aktivitu, pri ktorej sa rodičia, starí rodičia či dobrovoľníci vo vybraných lokalitách stanú šoférmi „pešibusov“. Deti, ktoré v bežné dni vozia rodičia autom, privedú bezpečne pešo napríklad do ZŠ Radvanská a ZŠ Spojová. Šoférom takéhoto „pešibusu“ sa môže stať každý dospelý človek. Stačí navrhnúť trasu, informovať o iniciatíve ostatných rodičov, dohodnúť sa na výhodnej trase a deti, ktoré bývajú blízko seba a chodia do rovnakej školy sa tak pod vedením dospelého dostanú do školy pešo.

V utorok, 17. septembra 2019 sa v čase od 14:00 do 18:00 uskutoční osvetovo-vzdelávacie podujatie na Huštáku medzi ESC a OC Pointom. Mestská polícia Banská Bystrica v spolupráci s OCI BB pripravila pre Bystričanov podujatie s názvom Cyklisti vs. chodci. Organizátori sa rozhodli, že budú zábavnou formou informovať cyklistov aj chodcov o správnosti pohybu v tomto priestore. Okoloidúci budú mať možnosť vyplniť krátku anketu a získať drobné darčeky.

V piatok, 20. septembra 2019 o 19:30 vyštartuje z Dolnej ulice cyklopelotón, ktorého trasa je vhodná pre malých aj veľkých Bystričanov. Účastníci tak budú mať šancu zažiť večernú Svetelnú cyklojazdu, na ktorej sa zúčastní aj veľvyslanec Holandského kráľovstva Jeho Excelencia Henk Cor van der Kwast s manželkou. Spolu s účastníkmi symbolicky pokrstia novú cyklotrasu a pripravené sú aj drobné darčeky a občerstvenie.

Počas Európskeho týždňa mobility sa uskutočnia aj osvetové podujatia pre žiakov základných a stredných škôl, v rámci ktorých si budú môcť napríklad zmerať svoju ekostopu a dozvedia sa aj to, prečo je dobré vymeniť auto za bicykel.

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., ako jeden z hlavných partnerov kampane na národnej úrovni chce zvýšiť motiváciu využívať na prepravu verejnú dopravu. Počas Európskeho týždňa mobility preto cestujúcim poskytne zľavu 50 percent z ceny cestovného vo vlakoch kategórie Os a REX v 2. vozňovej triede. V prípade nižšej zľavy bude možnosť dorovnať ju.

V priloženej fotogalérii nájdete aj zábery z novootvorenej bystrickej cyklotrasy!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: V Bystrici oficiálne otvorili prvú cyklotrasu
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM