Jaroslav Dodok Rôzne Rôzne

Bystričania s dovolenkami vyčkávajú. Boja sa útokov teroristov a šokujú požiadavkami

Zamálo peňazí, veľa muziky. Takto si Bystričania predstavujú pravú letnú dovolenku. Spravili sme preto malý prieskum v cestovných kanceláriách a zisťovali sme, ktoré destinácie ľudí najviac lákajú. Dozvedeli sme sa, čo je prepadák roka a po akej exotike ľudia siahajú.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania s dovolenkami vyčkávajú. Boja sa útokov teroristov a šokujú požiadavkami
Zdroj: TASR

Cestovné kancelárie, ktoré sme počas prieskumu navštívili, boli celkom vyťažené, telefóny a prichádzajúci klienti neustále pútali pozornosť zamestnancov. I napriek vyťaženosti nám prezradili, aké majú Bystričania požiadavky a ako bojujú so strachom z teroristických útokov.

Turecko je prepadák

Top destináciou, po ktorej siahajú Bystričania, je aktuálne Bulharsko s odletom zo Sliača,či už na týždeň alebo 12 dní. Potom je to Chorvátsko a Taliansko s vlastnou dopravou. „Preto Bulharsko v last minute ani veľmi neočakávame, keďže sa dobre predáva vo first momentoch a kapacity sú tým pádom dosť plné,“ prezradila nám Kristína Lehotská z Travel agent.

Veľa ľudí však s dovolenkou vyčkáva na poslednú chvíľu. Veľký vplyv na konečné rozhodnutie má aktuálna situácia vo svete, ľudia čakajú do posledného momentu, čo sa udeje. „Boja sa najviac teroristických útokov. Po tom, čo sa udialo v Paríži, v Bruseli či v Istanbule,“ hovorí o obavách klientov Lehotská.

Podľa cestovných agentúr je najväčším prúserom letnej sezóny hranica Turecka so Sýriou. Rodiny sa boja predovšetkým utečencov. „Médiá to nafúkli, situácia nie je natoľko kritická,“ ubezpečuje Soňa Jonaštíková z cestovky Fifo.

Bystričania sa boja aj ďalších faktorov, a to napríklad pádu lietadla, a preto čakajú do leta, aby vedeli, ktorá destinácia vyhrmí a padne v ich očiach. Zamestnanci cestovných kancelárii však tvrdia, že o žiadnej krajine sa dnes nedá povedať, že je na 100 percent bezpečná. Preháňať však tiež nie je správne. „Nemôžeme si dovoliť, vystaviť klientov nebezpečenstvu. Každá destinácia je u nás monitorovaná a vieme, či je daná krajina bezpečná alebo nie,“ dopĺňa Jonaštíková.

Prehnané požiadavky

„Tí, čo cestovali do Turecka,si vyberajú paradoxne Dubaj. Veľa ľudí sa u nás sústredí na poznávacie zájazdy. Z exotických krajín letí vo veľkom Srí Lanka či India,“ predstavuje Tatiana Trubenová z cestovnej kancelárie Satur Travel. Zaujímalo nás, za aké ceny sa dá booknuť dovolenka. Spomínaná Srí Lanka stojí trojčlennú rodinu na 11 dní približne 4 500 eur.

Bystričania však majú často aj prehnané očakávania. Chcú veľa muziky za málo peňazí. Toto je heslo dňa, ktoré sme počuli asi vo všetkých cestovných kanceláriách.

Niektorí klienti napríklad požadujú sieťky na oknách, či výhľad z izby rovno na more. „Dokonca sme mali rodinu, ktorá chcela, aby detský bazén nebol príliš hlboký, aby sa v ňom jednoročné dieťa neutopilo,“ spomína si na zážitky Marcela Bartlová z Travel Agent.

Na niektoré očakávania ešte dlho nezabudnú. „Náš klient si pýtal hotel s barom priamo v bazéne,“ prezradila na záver Bartlová. Ak nepatríte k tým, ktorí majú na letnú dovolenku veľké nároky, vybrali sme pre vás 5 romantických miest na májové prechádzky tu v Banskej Bystrici.

Prečítajte si aj:

Bystrické kúpalisko odhalilo novinky sezóny: Bude pripomínať Karibik, kedy otvorí brány?

FOTO: Na bystrické cesty vyrazila babská jazda motorkárok
30
Galéria
Foto: Dan Derek
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM