Jakub Forgács Krimi

Bystričania porušujú mimoriadne opatrenia. Čo najčastejšie riešia mestskí policajti?

Mestská polícia vyzýva všetkých občanov k zodpovednému prístupu voči sebe, ale aj voči ostatným.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania porušujú mimoriadne opatrenia. Čo najčastejšie riešia mestskí policajti?
33
Galéria
Zdroj: Mestská polícia BB

Mestská polícia v Banskej Bystrici v poslednom období na základe vlastných zistení, ale aj na základe oznámení na linku 159 zaznamenala viacero porušení mimoriadnych opatrení v čase koronavírusu. Informuje o tom mestská polícia na svojej facebookovej stránke.

„Najviac zistení súvisí s nenosením rúšok na verejnosti a so zhromažďovaním sa väčšieho počtu občanov na verejných priestranstvách,“ píšu mestskí policajti.

Povinné rúška aj zákaz zhromažďovania sa

Aktuálne stále platí povinné nosenie rúšok na verejnosti. Z uvedenej povinnosti vyplýva, že sa všetkým osobám zakazuje až do odvolania vychádzať a pohybovať sa na verejnosti bez prekrytia horných dýchacích ciest (respirátor, rúško, šál, šatka, atď.). „Osobitnú pozornosť by mali venovať rodičia svojim deťom, ktoré by mali v dostatočnej miere poučiť o tom, že prekrytie tváre je povinné počas celého pobytu vonku a vhodnou formou by im mali vysvetliť, prečo sa nemôžu hrať s inými deťmi v skupinách,“ uvádza sa na stránke.

Z bezpečnostných dôvodov sú pre deti uzatvorené aj všetky detské ihriská a pieskoviská, a preto by im sem rodičia mali zakázať vstup. Zhromažďovanie sa na verejných priestranstvách sa týka taktiež tínedžerov a mladých rodín s deťmi. Samostatnú kapitolu tvoria ľudia športovo založení, ktorí vo väčšine prípadov športujú bez rúšok.

Hrozí mastná pokuta

Mestská polícia zároveň upozorňuje, že nedodržiavanie vyhlásených opatrení fyzickými osobami je priestupkom, za ktorý môžu príslušníci Policajného zboru, ako aj mestskí policajti uložiť v blokovom konaní pokutu až do výšky 1 000 eur. Ešte vyššia pokuta hrozí priestupcom v správnom konaní, táto môže byť uložená až do výšky 1 659 eur.

Mestská polícia vyzýva všetkých občanov k zodpovednému prístupu voči sebe, ale aj voči ostatným. „Chráňme seba a svoje okolie,“ dodáva.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj kombinované hliadky mestskej polície v uliciach!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Nové posily mestských policajtov už hliadkujú v teréne
33
Galéria
Zdroj: Mestská polícia BB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM