Jakub Forgács Správy

Bystričania, parkovanie na chodníkoch je oddnes ZAKÁZANÉ! Hrozia pokuty, je tu však aj výnimka

Parlament dal samosprávam iba pár mesiacov na to, aby sa pripravili na rozsiahlu zmenu. Ako je na to pripravená Bystrica?

Ilustračný obrázok k článku Bystričania, parkovanie na chodníkoch je oddnes ZAKÁZANÉ! Hrozia pokuty, je tu však aj výnimka
Zdroj: facebook.com/Martin Chren - starosta Ružinova

Na Slovensku začal v utorok 1. marca platiť zákaz parkovania na chodníkoch. Ešte minulý rok v novembri schválil parlament novelu zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, a tak už po novom nebude stačiť, keď s autom necháte na chodníku priestor 1,5 metra.

Výnimkou je, ak parkovanie povoľuje dopravná značka.

Vyzerá to tak, že ešte príde k úprave zákona, resp. k vymedzeniu prechodného obdobia – znamenalo by to posunutie termínu zavedenia nového zákona. Aktuálne je v parlamente novela, ktorá zákaz parkovania na chodníkoch odloží približne na rok. To by malo dať čas samosprávam na prijatie riešení. Novela však nezačne platiť skôr ako v apríli. Marec je teda medziobdobie, keď upravené značenie ešte nie je, a plošný zákaz parkovania na chodníkoch už platí.

Nedostatok času

Stihlo sa na túto zmenu pripraviť mesto pod Urpínom? „Chodníky by mali patriť chodcom, a preto sme otvorení zmenám, ktorými sa budú rešpektovať ich práva. Avšak, na vybudovanie základnej infraštruktúry mesta vrátane parkovacej politiky nemali samosprávy dostatok času. Ide napríklad o posúdenie doplnenia zvislého a vodorovného dopravného značenia na označenie parkovania vozidiel na chodníku,“ uviedla pre spravodajský portál Bystrica.dnes24.sk hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

„Pomohlo by dlhšie prechodné časové obdobie, ktoré by si vyžadovalo posúdenie každého chodníka alebo lokality zvlášť,“ spomenula.

Ako bude pri porušení tohto zákazu postupovať mestská polícia, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM