Jakub Forgács Správy Samospráva

Bystrica získala poriadny balík peňazí: Na čo poslúži grant vo výške 1,45 milióna?

Po takmer dvojročnej nenápadnej práci zeleného tímu na mestskom úrade a odborníkov z vonkajšieho prostredia sa mestu podarilo uspieť v projekte Reakcia na zmenu klímy mesta Banská Bystrica.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica získala poriadny balík peňazí: Na čo poslúži grant vo výške 1,45 milióna?
4
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda. Mesto totiž získalo grant vo výške 1,45 milióna eur z Nórskeho finančného mechanizmu fondov v programe SK Klíma, ktorý zároveň použije na vypracovanie klimatickej stratégie a zavedenie viacerých opatrení, ktoré prispejú k zvýšeniu odolnosti voči zmene klímy a zlepšeniu schopnosti reagovať na ňu. Informovalo o tom v utorok vedenie mesta pod Urpínom.

Úspech v projekte

„Po takmer dvojročnej nenápadnej práci zeleného tímu na mestskom úrade a odborníkov z vonkajšieho prostredia sa nám podarilo uspieť v projekte Reakcia na zmenu klímy mesta Banská Bystrica. Finančné prostriedky sú určené predovšetkým na vytvorenie Klimatickej stratégie a mitigačné a adaptačné opatrenia lokalizované najmä v mestskej časti Fončorda, ale tiež v celom meste,“ priblížil Milan Lichý, druhý zástupca primátora.

„Našou úlohou je ušetriť v priebehu projektu za osem rokov 1 810 ton oxidu uhličitého. Táto úspora sa týka rôznych opatrení, ktoré sme identifikovali. Medzi nimi je napríklad rekonštrukcia MŠ Šalgotarjánska,“ pokračoval Lichý.

Čo všetko zahŕňa?

Má ísť nielen o zníženie energetickej náročnosti budovy, ale o celkovú úpravu areálu škôlky – zatienenie detského ihriska, použitie priepustných povrchov či vytvorenie dažďovej záhrady. Mesto zároveň avizuje, že je projektovo pripravené na rozšírenie kapacít škôlky, čaká však na výzvy z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Projekt zmierňovania a prispôsobovania sa zmene klímy zahŕňa tiež výsadbu zelene, vytvorenie ovocnej a dažďovej záhrady v areáli Základnej školy Spojová, inštaláciu verejného inteligentného osvetlenia a výmenu ďalších 467 svietidiel so stožiarmi na sídlisku Fončorda. Počíta sa aj s vytvorením systému včasného varovania pred dosahmi zmeny klímy, ktorý bude v budúcnosti použitý na informačných paneloch na autobusových zastávkach.

V tomto roku sa banskobystrickej samospráve podarilo ukončiť okrem rekonštrukcie MŠ na Ulici 9. mája i ďalšie dva projekty v MŠ Karpatská a Strážovská na sídlisku Rudlová-Sásová, zamerané na rozširovanie kapacít a znižovanie energetickej náročnosti budov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Titul. foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Materská školy Karpatská a Strážovská
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM