Jakub Forgács Samospráva

Bystrica sa uchádza o prestížny titul: Čaká ju boj s európskymi mestami, chystá sa už v predstihu

Už čoskoro sa naše mesto môže dostať do povedomia celej Európy. Zabojovať by podľa mestských poslancov mohlo o titul, ktorým sa už teraz pýšia viaceré európske metropoly.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica sa uchádza o prestížny titul: Čaká ju boj s európskymi mestami, chystá sa už v predstihu
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V pondelok a v utorok sa na pôde samosprávy uskutočnila prvá návšteva oficiálneho zástupcu Asociácie európskych miest športu (ACES Europe) Lukáša Vorela. Spolu s primátorom mesta Jánom Noskom, viceprimátorom Martinom Turčanom a koordinátorkou projektu Dagmar Rajčanovou hovorili o kandidatúre Banskej Bystrice na titul Európske mesto športu 2017.

Prestížny titul

Prestížny titul sa udeľuje mestám, ktoré spĺňajú všetky kritériá a prehlasujú, že sa budú starať o rozvoj športu a podporu všetkých skupín obyvateľov vrátane hendikepovaných. Samospráva už v prípravnej fáze urobila pre jeho získanie veľký kus práce.

„Začíname v dostatočnom predstihu, aby sme dokonale pripravili podmienky a naplnili všetky kritériá Asociácie európskych miest športu. Zároveň deklarujeme, že Banská Bystrica ako ocenené mesto bude zodpovedne konať podľa prijatých pravidiel v priebehu celého roka 2017. Našu kandidatúru podporuje aj delegát ACES," hovorí primátor mesta Banská Bystrica.

Zvýšenie atraktivity mesta

Titul Európske mesto športu má okrem medzinárodného uznania a zviditeľnenia mesta aj ekonomický rozmer. Pestrá ponuka akcií by zvýšila atraktivitu mesta pre návštevníkov z krajín Európskej únie.

„Získaním prestížneho titulu by Banská Bystrica dosiahla zvýšenie športového štandardu mesta a s tým súvisiacu sociálnu súdržnosť a zapojenie znevýhodnených skupín do športu. Rozvoj cestovného ruchu propagáciou mesta ako člena európskej siete športových miest, vytvorenie partnerstiev na lokálnej a medzinárodnej úrovni sú ďalšími benefitmi, ktoré by mesto získalo,“ objasňuje Lukáš Vorel, oficiálny zástupca ACES Europe.

Čítajte tiež:

Poslanci rozhodli jednohlasne: Bystrica má bojovať o titul, ktorým sa hrdia viaceré metropoly!

V bystrickom školskom obvode nastala zmena: Po novom do neho pribudla neďaleká obec

Bystrické základky Bakossa a Moskovská sa dočkali: Poslanci im odklepli rekonštrukcie za státisíce eur

Na obnovu serpentín na Urpíne pôjdu desaťtisíce eur: Pozrite, kto z poslancov sa ponúkol, priložiť ruku k dielu

Hoci nebola podporená, peňazí sa predsa dočká: Na mestskom sídlisku vyrastie externá komunitná obývačka

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM