Jakub Forgács Hokej

Bystrica sa s Košicami stretne v play off po tretíkrát: Vzájomná bilancia zápasov!

Fanúšikov čakajú napäté súboje ich obľúbencov. Hokejisti HC'05 Banská Bystrica a HC Košice sa stretnú prvýkrát vo finále hokejovej extraligy, aby zabojovali o titul. Aká je vzájomná bilancia ich doterajších stretnutí v play off?

Ilustračný obrázok k článku Bystrica sa s Košicami stretne v play off po tretíkrát: Vzájomná bilancia zápasov!
Zdroj: TASR

Prvýkrát v histórii extraligovej play off sa v boji o titul stretnú hokejisti HC Košice a HC'05 Banská Bystrica. Obhajca by sa ziskom ôsmej majstrovskej trofeje vyrovnal v historickej tabuľke bratislavskému Slovanu, pod Urpínom by naopak vypukla premiérová radosť. Okrem výrazne lepšej štatistiky vzájomných zápasov zo základnej časti môže hrať v prospech „oceliarov“ aj fakt, že pred štartom finále mali k dispozícii viac času na regeneráciu a oddych. „Barani“ sa zasa budú spoliehať na zocelenú tímovú partiu okolo Michala Handzuša.

15-te pre Košice, premiérové pre Bystricu

Košice sa v histórii najvyššej domácej súťaže prebojovali už do svojho pätnásteho finále, ôsmeho za sebou. V doterajších siedmich sériách uspeli štyrikrát a najmä vďaka tomuto ukazovateľu im dlhodobo patrí honor najlepšieho slovenského tímu. Vzrast formy potvrdili zverenci Petra Oremusa aj na konci základnej časti a hoci víťaznú hegemóniu im vo štvrťfinále vyraďovačky narušili Piešťany, po celkovom výsledku 4:2 na zápasy ich následne v semifinále vyzval odveký rival spod Tatier. Poprad však ťahal za kratší koniec už po piatich zápasoch (1:4) a Košičania sa od minulého utorka mohli pripravovať na finálového súpera.

Jeho meno spoznali až v nedeľu, keď v dramatickej a emočne vypätej sérii zdolala Banská Bystrica vicemajstra z Nitry 4:3 na zápasy. Ešte predtým si vo štvrťfinále poradila s Duklou Trenčín (4:1 na zápasy) a úspešnú jazdu by chcela zavŕšiť premiérovým extraligovým titulom pri svojej prvej účasti vo finále domácej play off. Dosiaľ získala dva bronzy, a to v sezónach 2010/2011, respektíve 2013/2014.

V prospech Košíc by v bojoch o titul mohli hrať výraznú rolu aj finálové skúsenosti z uplynulých rokov. „Oceliari“ majú na dosah ôsmy majstrovský triumf a v prípade jeho zisku by vyrovnali v historickej tabuľke počtu titulov Slovan Bratislava. Ak by sa na konci sezóny radovali „barani“, po Slovane, Košiciach, Trenčíne, Zvolene a Žiline by sa stali šiestym klubom s honorom majstra Slovenska. Zároveň by po Košiciach získali druhú miestenku v nasledujúcom ročníku Ligy majstrov. Ak titul nezískajú, právo štartovať v prestížnej súťaži európskych klubov pripadne Nitre.

Bilancia v prospech Košíc

V doterajšom priebehu vyraďovacích častí sa obaja súperi stretli dvakrát vo štvrťfinálovej fáze. Bystrica ťahala za kratší koniec po výsledných skóre 1:4 na zápasy najskôr v sezóne 2008/2009 a následne 2011/2012. V prospech úradujúceho šampióna hovorí aj bilancia vzájomných duelov zo základnej časti, v ktorých dominuje pomerom 5:1, hoci vždy išlo o tesné výsledky.

V tohtoročnom finále budú zohrávať dôležité úlohy nielen tímové výkony, ale aj produktivita individuálnych osobností. Košice sa môžu spoľahnúť na brankára Alexandra Hyláka, ktorý je suverénnou a dosiaľ spoľahlivou jednotkou tímu. Zraneného Andreja Košarišťana na opačnej strane zastúpil v uplynulých dvoch dueloch proti Nitre Mathieu Corbeil a Bystrici vychytal postup do finále. Produktivitu „baranov“ vedú s desiatimi bodmi Petr Kafka (6+4) s Andrejom Kudrnom (5+5), ďalej nasledujú Tomáš Surový (7+2), Michal Handzuš (1+8) a Michal Hudec (2+5). Vlajku „oceliarov“ zasa drží najvyššie Gabriel Spilar s 19-timi bodmi (7+12), za ním nasleduje skúsený veterán Peter Bartoš (3+8), Richard Jenčík (5+5) a obranca Martin Štrbák (3+6).

Začiatok úvodného duelu je na programe v stredu 1. apríla o 17:00, štart toho druhého sa však pre televízny prenos z prípravného zápasu slovenskej reprezentácie proti Švédsku v Trenčíne posunie až na 19.30. Rovnaká situácia by nastala aj v prípade piateho duelu vo štvrtok 9. apríla, keď Slováci hrajú s Českom v Jihlave. Meno majstra bude známe najneskôr v pondelok 13. apríla.

Košice – Banská Bystrica dosiaľ v play off:

  • 2008/2009, štvrťfinále: Košice – Banská Bystrica 4:1 (4:2, 5:3, 3:6, 2:1 pp a sn, 4:0)
  • 2011/2012, štvrťfinále: Košice – Banská Bystrica 4:1 (4:3 pp, 4:3, 0:1, 3:1, 2:1)
  • vzájomné zápasy v prebiehajúcej sezóne z pohľadu Košíc: 4:2 (d), 1:0 (v), 2:1 pp a sn (d), 3:2 (v), 0:2 (d), 3:2 pp a sn (v)

Čítajte tiež:

Na finálové zápasy proti Košiciam siahneme hlbšie do vrecka: Pozrite, aké vysoké bude vstupné!

Na finálové zápasy proti Bystrici siahneme hlbšie do vrecka: Pozrite, aké bude vstupné!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM