Jakub Forgács Správy

Bystrica sa pripravuje na možný výskyt eboly: Do Rooseveltky prievezú špeciálnu ošetrovaciu jednotku

Strašiaka menom ebola neberú na ľahkú váhu ani u nás. V banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici sa pripravujú, aby zvládli možný výskyt tejto zákernej choroby. Na infekčné oddelenie privezú ošetrovaciu jednotku so štvrtým stupňom biologickej bezpečnosti, no to nie je všetko.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica sa pripravuje na možný výskyt eboly: Do Rooseveltky prievezú špeciálnu ošetrovaciu jednotku
Zdroj: TASR

Pripraviť zdravotníkov na situáciu, ak by sa na Slovensku vyskytol prípad ochorenia vyvolaného smrteľným vírusom Ebola, bolo cieľom dnešného stretnutia zástupcov zdravotníckych zariadení v okresoch Banská Bystrica a Brezno, pracovníkov krízových manažmentov, hygienikov regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banskobystrického kraja a zdravotnej záchrannej služby. V tejto súvislosti v piatok privezú na infekčné oddelenie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici ošetrovaciu jednotku so štvrtým stupňom biologickej bezpečnosti. Kliniky v Bratislave a Košiciach ju už majú.

Zodpovedná príprava zdravotníkov

Ako na stretnutí v Banskej Bystrici odznelo, mobilizujú sa všetky európske krajiny, vrátane Slovenska, aby ich zdravotníci boli pripravení na prípad výskytu eboly. Európska komisia a ďalšie orgány totiž situáciu v tomto období vyhodnotili ako vysoko rizikovú. „Z tohto dôvodu je potrebné, aby sa pracoviská na to zodpovedne pripravili,“ zdôraznila medzinárodne uznávaná epidemiologička a vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Mária Avdičová.

Zdravotníci sa na stretnutí dozvedeli konkrétne povinnosti lekárov prvého kontaktu, zdravotnej záchrannej služby, posádok sanitiek, príslušných zdravotníckych pracovníkov, aké sú dekontaminačné a dezinfekčné postupy, povinnosti pracovníkov centrálnych príjmov nemocníc a personálu oddelení.

Jedno z troch koordinačných stredísk

„Transport podozrivých pacientov by v takom prípade zabezpečili Koordinačné strediská záchrannej zdravotnej služby v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach, teda v mieste sídla určeného infekčného pracoviska,“ vysvetlila Avdičová. Na Slovensku sú pre hospitalizáciu pacientov s vysokovirulen­tnými nákazami, medzi ktoré patrí aj ochorenie vyvolané vírusom Ebola, určené Infekčná klinika Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici, Klinika infektológie a geografickej medicíny UN Bratislava a košická Klinika infektológie a cestovnej medicíny.

Podľa Avdičovej je situácia na Slovensku momentálne priaznivá a nie je žiadny dôvod na paniku. Ebola nie je chrípka, nie je to vzdušná nákaza a určite by sa nešírila kdesi na ulici. Nedá sa však vylúčiť, že niekto môže pricestovať z ohniska nákazy – podozrivý z tohto ochorenia, teda, kto má už aj klinické príznaky alebo podozrivý z nákazy, čiže, kto bol priamo v ohnisku nákazy vo vysokorizikovom kontakte s postihnutými osobami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM