Jakub Forgács Správy

Bystrica sa môže pochváliť ďalším TITULOM: Stala sa ENVIROMESTOM 2023, FOTO

Svoju prihlášku do projektu Enviromesto postavila samospráva aj na úspešnom podujatí Európsky olympijský festival mládeže EYOF, ktorého dejiskom sa stala Banská Bystrica v roku 2022.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica sa môže pochváliť ďalším TITULOM: Stala sa ENVIROMESTOM 2023, FOTO
3
Galéria

Banská Bystrica získala ocenenie v národnej súťaži Enviromesto naposledy v roku 2019. Zásluhou mestskej organizácie Mestské lesy Banská Bystrica s.r.o. sa stala víťazom v kategórii Ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra. V aktuálnom roku udelila národná hodnotiaca komisia mestu pod Urpínom celkový titul za systematický rozvoj environmentálnych oblastí, zapájanie všetkých skupín obyvateľstva pri plánovaní a realizácii projektov zameraných na skvalitňovanie životného prostredia, ako aj za vytváranie strategických partnerstiev s rôznymi organizáciami. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Postavené na EYOF-e

„Zodpovednosť a záväzky voči kvalite životného prostredia nám nie sú ľahostajné. Svedčí o tom aj toto ocenenie, ktoré si veľmi vážime. Banská Bystrica je najzelenšie krajské mesto na Slovensku a chce ním aj ostať. Vytváranie zdravého životného prostredia a starostlivosť oň patrí medzi naše priority. V posledných rokoch sa nám podarilo zrealizovať mnoho projektov, ktoré významným spôsobom prispeli k jeho zlepšeniu. Rovnako na ďalšie obdobie pripravujeme investície a zámery, ktoré budú mať tiež pozitívny environmentálny dopad na naše mesto. Zamerať sa chceme najmä na zvýšenie klimatickej odolnosti, podporu obehového hospodárstva, nízkoemisnú dopravu, energetiku a starostlivosť o zeleň. Ďakujem projektovému tímu mestského úradu za perfektnú prácu, ako aj všetkým, ktorí sa v tejto oblasti angažujú,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Svoju prihlášku do projektu Enviromesto postavila samospráva aj na úspešnom podujatí Európsky olympijský festival mládeže EYOF, ktorého dejiskom sa stala Banská Bystrica v roku 2022. Práve EYOF bol podľa slov Marhefkovej organizovaný aj na báze udržateľnosti a vďaka mnohým zavedeným opatreniam niesol prívlastok zelený.

„Organizačný výbor a mesto Banská Bystrica dizajnovali EYOF od samého začiatku ako zelené podujatie s jasne definovaným súborom opatrení smerujúcich k zníženiu jeho ekologickej stopy. Súčasťou festivalu bola ekologická preprava, kvalitné odpadové hospodárstvo, opakovane použiteľné výrobky, výsadba stromov, podporné programy, ale aj desiatky dobrovoľníkov, ktorí sa starali o dodržiavanie princípov udržateľného športu,“ dopĺňa vedúci Odboru rozvojových aktivít mesta MsÚ Martin Lakanda.

Viac o tom, čo Banská Bystrica vyzdvihla vo svojej prihláške, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Banská Bystrica získala titul ENVIROMESTO 2023
3
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM