Správy Samospráva

Bystrica nezabúda ani na pietne miesta: Čo sa podarilo aj za finančnej pomoci vlády?

Do údržby pietnych miest i výtvarných diel investovalo vlani mesto vyše 20-tisíc eur

Ilustračný obrázok k článku Bystrica nezabúda ani na pietne miesta: Čo sa podarilo aj za finančnej pomoci vlády?
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

V uplynulom roku sa mestu Banská Bystrica s finančnou podporou ministerstva vnútra a úradu vlády podarilo zrealizovať niekoľko úspešných projektov, a to aj vďaka mimorozpočtovým zdrojom vo výške 38-tisíc eur. Do údržby pietnych miest a výtvarných diel išlo vyše 20-tisíc eur. V utorok o tom informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.

Čo všetko sa stihlo?

„Samospráve sa v minulom roku podarilo ohradiť pietne miesto – 45 vojnových hrobov na evanjelickom cintoríne. Odstránili sme poškodené obruby u 48 hrobov vojakov druhej svetovej vojny na rímskokatolíckom cintoríne a mesto na tomto cintoríne vytvorilo jednotné pietne miesto všetkých vojnových hrobov. Súčasne obnovilo dva masové hroby na židovskom cintoríne, pri ktorých bola narušená statika,“ konštatovala Adamovičová.

Mesto ešte v roku 2019 zrevitali­zovalo nielen objekt Pamätníka obetiam fašizmu, ale tiež zeleň v okolí pietneho miesta. Z finančných prostriedkov ministerstva kultúry obnovilo prístupový chodník k pamätníku a vlani samospráva osadila informačný systém, ktorý poukazuje na udalosti, odohrávajúce sa po potlačení SNP.

„Uvedomujeme si dôležitosť ochrany pietnych miest na území mesta. V prípade Pamätníka obetiam fašizmu sa jedná o autentickú pamiatku histórie s atribútom umelecko-architektonického stvárnenia, ktorá má nadnárodný význam. Som preto rád, že sa nám podarilo získať dotácie na jeho obnovu,“ konštatoval primátor Ján Nosko.

Banská Bystrica venuje stálu pozornosť i výtvarným dielam vo verejnom záujme. Viac sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM