Jakub Forgács Správy

Bystrica myslí na blížiacu sa zimu: Ako chce pomôcť ľuďom bez domova?

Zariadenia krízovej intervencie na území mesta, v ktorýchje nulová tolerancia na požívanie alkoholických a iných omamných látok, využíva približne 300 ľudí bez domova.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica myslí na blížiacu sa zimu: Ako chce pomôcť ľuďom bez domova?
Zdroj: TASR/AP

pozornosť a patričnú starostlivosť aj ľuďom bez domova. Tí, ktorí chcú prijať pomoc, môžu v meste pod Urpínom využívať nocľaháreň Večierka a v zimných mesiacoch majú k dispozícii aj ohrevňu. V prípade, že by boli kapacity týchto zariadení počas nadchádzajúcej zimy naplnené, samospráva poskytne záujemcom nocľah aj v útulku Prístav na Tulskej ulici 38. Keďže je sieť zariadení neúplná, z dlhodobého hľadiska je zámerom mesta vybudovať nízkoprahovú nocľaháreň a nízkoprahové denné centrum určené pre osoby v tiesni, v nepriaznivej a náročnej sociálnej situácii, ktorých osudy sa najmä v zime, počas mínusových teplôt, v najhorších prípadoch končia tragicky. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Stovky ľudí bez domova

V Banskej Bystrici poskytujú ľuďom v núdzi pomoc okrem samosprávy a Slovenského Červeného kríža aj iné neštátne subjekty, napr. Slovenská katolícka charita, Bystrická kresťanská platforma, Komunita sv. Egídia, Diecéza Bystrica a ďalší. Zariadenia krízovej intervencie na území mesta, v ktorých je nulová tolerancia na požívanie alkoholických a iných omamných látok, využíva približne 300 ľudí bez domova. Zima pre nich býva náročná.

"Som rád, že na tohtoročnú zimu sme pripravení, navýšili sme aj kapacity, kde v prípade potreby môžu ľudia bez domova počas chladných nocí prenocovať. Zároveň pracujeme na projekte vybudovanie nízkoprahovej nocľahárne a nízkoprahového denného centra. Oddelenie územného plánovania a architekta mesta je aktuálne v štádiu vytypovania vhodných lokalít, kde by mohli v budúcom období takéto zariadenia vzniknúť. Dôležitá bude komunikácia a dialóg s dotknutými obyvateľmi, pretože s predsudkami a obavami sa stretávame denne. Laická verejnosť presne nepozná príbehy ľudí bez domova, ktorí sa ocitli na ulici. Isté však je, že aj oni, ak chcú, potrebujú našu pomoc, a to najmä v zimných mesiacoch, keď čelia napr. podchladeniu s fatálnymi následkami,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Viac o situácii s ľuďmi bez domova sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM