Správy

Bystrica investovala do opráv pietnych miest státisíce. Pokračovať chce v zámere obnovy fontán

Mesto pod Urpínom počas vlaňajšieho roka investovalo nielen do opráv ciest, chodníkov či parkovísk, ihrísk pre deti a zlepšovania ich podmienok v školách, ale aj do obnovy pietnych miest.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica investovala do opráv pietnych miest státisíce. Pokračovať chce v zámere obnovy fontán
3
Galéria

Ako zhodnotil primátor Banskej Bystrice Ján Nosko, do opráv pietnych miest mesto v roku 2019 investovalo 234 500 eur. „Zabezpečili sme opravu a údržbu sôch, pietnych symbolov a miest či osadenie pamätných tabúľ. Obnovili sme Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke a takmer 84 000 eur bolo vyčlenených na budovanie parkoviska, oporných múrov a chodníkov v Majeri na vojenskom cintoríne,“ konštatoval primátor.

Mesto plánuje v tomto roku pokračovať v zámere obnovy fontán. Mnohí Banskobystričania sa už dlhší čas dožadujú napríklad fontány, ktorá bola kedysi symbolom a pýchou Národnej ulice, susediacou s Námestím SNP. Na fontánu už magistrát dal vypracovať architektonickú štúdiu.

„Vlani sme spustili fontánu pred mestským úradom. Park prešiel revitalizáciou pred tromi rokmi. Išlo o investíciu vo výške 44 000 eur, ktoré boli použité na obnovu chodníkov, úpravu zelene, doplnenie mobiliáru a zavlažovacieho systému. S budovaním fontány sme po komplikáciách s verejným obstarávateľom začali až v auguste 2018. Celková hodnota projektu po verejnom obstarávaní dosiahla takmer 260 000 eur,“ priblížil Nosko.

Podľa neho mestu sa darí rozvíjať aj v oblasti cestovného ruchu, k čomu prispelo viacero projektov. Hodinová veža je už pre návštevníkov otvorená celoročne. Spúšťa sa projekt Európskej fuggerovskej cesty a reálne kontúry údajne začína naberať i rozhľadňa na Urpíne.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: 1. etapu obnovy areálu pamätníka v Kremničke
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM